Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmara'da etkili olan müsilaj sorununa değindi. "Başta Marmara olmak üzere bu müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız" diyen Erdoğan, Karadeniz'e yayılmaması için hızla adım atacaklarını söyledi.

10 MİLLET BAHÇESİ DAHA HİZMETE GİRDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

10 ayrı millet bahçemizi bugün hizmete açıyoruz. 814 milyon lirayı bulan hizmetlerimizi ülkemize kazandırıyoruz.

Tüm bu eserlerin şehirlerimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, TOKİ'ye ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Millet bahçelerimiz başta olmak üzere yeşil alanlarımız insanlarımıza nefes borusu oldu. Hava kirliliği sorununun azalmasında, açtığımız parkların ve bahçelerin büyük rolü oldu. Ülkemizin tamamında 56 milyon metrekarelik alanı bulan millet bahçesini kazandıracağız.

AVRUPA İLE YOLLAR BİRLEŞECEK 

80 millet bahçesi şu anda yapım aşamasında. 183 millet bahçesiyle ilgili çalışmalar proje ve ihale aşamasında. Sadece yeşil alan değil, herkesin ihtiyaç duyduğu sosyal altyapıyı milletimize sunuyoruz.

Çoğu şehir merkezinde yer alan millet bahçemiz afetlerde toplanma alanı olarak da hizmet verecek.

İBB Başkanlığımda, görevi devraldığımda İstanbul'da ağaç yoktu. Göreve geldik, fidan dikmedik ağaç diktik. Ağaç ithal ederek İstanbul'umuzun yol kenarlarını döşedik. Çevre, yeşil bizim işimiz. Bundan sonra da bunu yapmakla kalmayacağız, faaliyetlerimizi daha da hızlandıracağız.

Bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. Giderek yaygınlaştırdığımız bisiklet yolları sayesinde kesintisiz ulaşım imkanı sağlıyoruz. Yakında Avrupa bisiklet ağı ile bağlantılı projemizi yürüteceğiz. Edirne'den bisiklete binen vatandaşımız Hakkari'ye kadar güvenle bisikletle seyahat edebilecek.

MÜSİLAJ NEDENİ KİRLİLİK

Son dönemde Marmara'da karşımıza çıkan müsilaj sorunlarının kaynağı arıtılmadan denize bırakılan atık sulardır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu işi koordinasyonunuza alacaksınız üniversitelerle el ele verip başta Marmara olmak üzere bu müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız. Bakanlığımız 300 kişilik bir ekiple Marmara'nın 91 ayrı noktasında, karada da tüm atık su arıtma, katı atık tesisleriyle kirlilik kaynağı olabilecek her yerde denetimlerini sürdürüyor. Başta Marmara olmak üzere bu müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız. Biz bunu Haliç'te yaptık. Hazırladığımız eylem planı ile bu meselenin üstesinden geleceğiz. Marmara'dan Karadeniz'e yayılmasın diye hızla adım atacağız. Müsilaj istilası ancak belediyelerden üniversitelere ve özel sektörümüze tüm kurumlarımızın ortak gayretiyle çözülebilecek bir sorundur.

Toprağı sadece binalar dikerek, yollar yaparak şehir haline getiremezsiniz. Güzel şehirleri beton, demir değil güzel yürekli insanlar inşa eder. Şehirlerimizi daha güzelleştirmeliyiz. Her alanda olduğu gibi çevre alanında da büyük ve güçlü Türkiye inşasını süratlendirmeliyiz.

Editör: TE Bilisim