Türkiye'nin Filistin ile 3 yıl önce imzaladığı Güvenlik ve İşbirliği Anlaşması, geçtiğimiz gün onaylandı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Filistin Devleti Hükümeti Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşması, Filistin’e Libya modeli mi geliyor? sorusunu akıllara getirdi.

Doğu Akdeniz’de haklarının elinden alınmasını başarılı stratejik adım ve anlaşmalarla engelleyen Türkiye’nin Filistin ile yaptığı bu anlaşma dünya basınının yanı sıra özellikle Rum medyasında geniş yankı uyandırdı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ise kartların yeniden dağıtılmasına yol açan anlaşmalarla hakim güç konumuna yerleşen Türkiye’nin Filistin ile imzaladığı anlaşmanın detaylarını açıkladı.

“DESTEĞİMİZİN SOMUT DELİLİ”

Sabah Gazetesi’nin haberine göre Kıran, Türkiye ile Filistin arasında imzalanan anlaşmayla birlikte iki ülkenin güvenlik iş birliğinin yasal çerçeveye oturtulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan anlaşmanın Resmi Gazete’de de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Kıran, “Filistin davasına, Filistin Devleti'ne ve halkına güçlü desteğimizi somut iş birliği mekanizmaları oluşturarak hayata geçiriyoruz. Bunun için de iki ülke arasındaki ahdi zeminin güçlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

ULUSLARARASI KORUMA GÜNDEMDE

Anlaşmanın özellikle sınır aşan bölgelerde ve organize suçlarla mücadelede Türkiye’nin elini kolaylaştıracağını aktaran Kıran, Filistin ile barış ve huzurun sağlanması amacıyla ortak program ve projeler yapabileceğini kararlaştırdıklarını söyledi. Kıran ayrıca dikkat çeken bir detaya şu ifadelerle değindi “Tüm girişimlerimizde, Filistinli sivillerin korunması, Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması gerektiğini kayıt altına aldırdık.”

Varılan anlaşma ile Filistin güvenlik makamlarının kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Kıran, "Polis, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarının kapasitelerinin artırılması için araç, eğitim, malzeme hibesi, danışmanlık gibi alanlarda destek sağlayabileceğimizi kayıt altına aldık. İmzaladığımız anlaşma, Filistin Devleti'nin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesine zemin hazırlıyor. Bilgi ve tecrübe paylaşımı kanallarını aktif hale getiriyor" şeklinde konuştu.

“100’Ü AŞKIN ÜLKEYLE ANLAŞMAMIZ VAR”

Türkiye'nin 100'ü aşkın ülkeyle güvenlik iş birliği anlaşması yaptığına dikkat çeken Kıran, "Filistin, güvenlik iş birliği anlaşmamız olan tek ülke değil. 100'den fazla ülkeyle benzer güvenlik iş birliği anlaşmalarımız var. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Bakanımızın yönetiminde sahada ve masada girişimci ve insani bir dış politika yürütüyoruz. Pek çok dost, kardeş ülke, müttefiklerimiz Türkiye'nin her alandaki birikimine değer veriyor, bundan karşılıklı iş birliği mekanizmalarıyla istifade etmek istiyor." ifadelerini kullandı.

İSRAİL’İN TERÖR SALDIRILARI ARAŞTIRILACAK

İşgalci İsrail’in terör saldırıları hakkında konuşan Kıran, işgalci rejimin terör saldırıları karşısında Türkiye'nin uluslararası toplumu tek başına harekete geçirdiğini ifade etti. Kıran sözlerini şu ifadelerle noktaladı “BM Güvenlik Konseyi, ABD'nin vetosu nedeniyle karar almak bir yana, basın açıklaması dahi yapamazken, BM'den sonra dünyada en fazla üyeye sahip ikinci büyük kuruluş İslam İşbirliği Teşkilatı, çağrımız üzerine, önce Daimi Temsilciler, sonra Dışişleri Bakanları düzeyinde toplandı. BM İnsan Hakları Konseyi de mayıs ayı sonunda bir araya geldi. Önerimiz çerçevesinde, İsrail saldırılarının soruşturulması için bir uluslararası komisyon kurulması kabul edildi.”

Editör: TE Bilisim