Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'de BİLİM-2 Marmara Araştırma Gemisi'nde yapılan çalışmaları inceledi. İzmit Körfezi'ndeki incelemelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"91 NOKTADAN NUMUNE ALDIK"

Hem deniz yüzeyi hem deniz altında incelemeler yürütüldüğünü söyleyen Kurum, "91 ayrı noktadan inceleme için numuneler aldık. Sahadan aldığımız veriler çerçevesinde süreci yürütüyoruz. Bu gemi (Bilim-2 Araştırma Gemisi) her türlü numuneyi alıp analiz edebilen, laboratuvarlarda deney sonuçlarını çıkarabilen beceride ve kabiliyette. 700 bilim insanı, belediye personeli, STK katıldı, önerilerini paylaştılar" dedi.

"MÜSİLAJ SORUNUNU ORTADAN KALDIRACAĞIZ"

"Acil eylem planı çerçevesinde bu alanın korunmasına, deniz çöplerinin hızlı bir şekilde toplanmasına yönelik bütün adımlar atılacak" diyen Kurum konuşmasına şöyle devam etti:

"Boğazımızı kirliliğe terk etmeyeceğiz, buna müsaade etmeyeceğiz. Marmara'mızı koruma altına alacağız. Yapılması gereken tüm adımları atacağız. Afet Yönetim Planı çerçevesinde Marmara koruma altına alınacak. 7 gün 24 saat esasıyla çalışarak müsilaj sorununu ortadan kaldıracağız. Aynı Haliç'te Sayın Cumhurbaşkanımız ne yaptıysa Marmara Denizi'mizde de boğazımızda da gereken tüm adımları atıyor olacağız. Deniz suyu sıcaklığının Ege'ye göre daha çok arttığı tespit edildi. Bunun neden arttığı araştırılacak. Müsilaj problemini tamamen ortadan kaldıracak çok kapsamlı ve geniş bir eylem planı hazırladık. Atılması gereken tüm adımları 3 yıl içerisinde atıp hakikaten sadece Marmara'mızın bugününü değil, inşallah geleceğini kurtaracak projeleri hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız."

Editör: TE Bilisim