Ceyhun Aşirov / ÖZEL HABER

Sarkistan, Kazakistan’ın Başkenti Nur Sultan şehrinde Ermeni diaspora temsilcileri ile yaptığı görüşmede: ‘’ Savaş bitmedi, barış anlaşması yok. Azerbaycan- Ermenistan sınırında yaşanan olaylar ve "Artsak’ın’’ (Dağlık Karabağ) statüsünün ne olacağı, görüşmelerin ne zaman başlayacağı ve nasıl gideceği bilinmiyor’’ değerlendirmesi yaptı.
Azerbaycan tarafı 9 Kasım’da yapılan ateşkesten sonra Karabağ sorununun tamamıyla bittiğini öne sürse de Ermenistan tarafı problemin hale davam ettiğini her fırsatta bildiriyorlar.
Özellikle bugün Ermenistan güçlerinin ve Rus Barış Gücünün olduğu Hankent’i, Hocalı, Ağdere, Hocavet’i de içine alan Dağlık Karabağ bölgesinin statüsünün hale belirlenmemesi en tartışmalı konuların başında geliyor.

Dağlık Karabağ’ın statüsü ile ilgili Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev daha önce yaptığı konuşmasında, Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu, bu nedenle bölgeye özel bir statü tanınmasının müzakere konusu yapılamayacağını vurgulamıştı.
Rusya Devlet Başkanı Putin ise Dağlık Karabağ'ın statüsü ile ilgili yaptığı açıklamada: "Statükonun Dağlık Karabağ ve Ermenistan arasında iletişimin sağlanması şartıyla kayda alınması ve geleceğe taşınması gerekiyor." Dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında haftalardır davam eden bir başka tartışma konusu da sınırların belirlenmemesi, Özellikle Zengezur-Sunik bölgesinde devlet sınırlarının şimdiye kadar net olarak belirlenememesi tartışmanın başında gelen konulardan birini teşkil etmektedir.

Editör: TE Bilisim