Kuruluş Osman dizisindeki isimler, tarihteki yeri ve gerçek hayatlarıyla merak edilirken, karakteri canlandıran oyuncuların isim ve hayatı da merak konusu oluyor. Vali Yargucu'nun tarihteki yeri ve hayatı da bu bağlamda dikkatleri çekiyor. İzleyenler Kuruluş Osman Vali Yargucu kim oynuyor? Vali Yargucu kimdir, tarihte var mı? sorularına yanıt ararken tarihi kaynaklardan edinilen bilgiler doğrultusunda kısaca konuya değinirken başarılı oyuncu Semih İğdigül kimdir, kaç yaşında, nereli sorularına da yanıt vereceğiz. Peki, Kuruluş Osman Vali Yargucu kim oynuyor? Vali Yargucu kimdir, tarihte var mı? İşte detaylar...

Kuruluş Osman Vali Yargucu kim oynuyor?

ATV'nin Kuruluş Osman dizisinde Vali Yargucu karakterini Semih İğdigül canlandırmaktadır. 

Semih İğdigül kimdir?

30.09.1957 Ankara doğumlu olan 64 yaşındaki Semih İğdigül'ü daha önce katıldığı Kurtlar Vadisi ve Kara Para Aşk kadrolarından hatırlayacaksınız.

Semih İğdigül aynı zamanda bir hayvan hakları savunucudur.

Oyuncu, ilköğrenimini Ankara'da, ortaöğrenimini Ankara ve Kdz Ereğli'de almıştır. İğdigül, Sitespor, Kdz Erdemir Spor, Ayvalık Sakaryaspor, Sarıgöl Gençlerbirliği, Trazlar Sporda ve Halkbank'ta futbol oynadı, hocalık yaptı. Halk bankasından emekli oldu.

Tiyatro, dizi ve sinema oyunculuğu yapmıştır. Başta Kurtlar Vadisi olmak üzere 45'ten fazla dizide rol almıştır.

 Hayvan hakları için yıllarca Türkiye'yi karış karış dolaşan Semih İğdigül, okullarda canlar için seminerler eğitimler verip gösteriler yapıyor. Evli bir erkek çocuk babası ve torun sahibidir.

Vali Yargucu kimdir, tarihte var mı?

Samagar Noyan'ın (Vali Yargucu) adı ilk olarak 660/1262'de Hülâgû'nün amcasının oğlu Berke ile yaptığı savaşlar arasında geçmektedir.

Samagar Noyan (Vali Yargucu) samimi bir Müslüman olmasına rağmen; Hülâgû'nün Müslüman Berke Han'a karşı harbinde büyük başarı gösteren büyük kumandanlarından biri olmuş ve Ahmed Han ile Argun'un taht için mücadelelerindede gayrimüslim Argun tarafını iltizam etmiştir.

Aksârâyî'de adil bir emîr ve yargucu olarak adı geçen 1Vali Yargucu", Samagar Noyan; halkın çektiği sıkıntılara son vermiş, problemleri çözmek için mücadele etmiştir. Ayrıca ahaliden gasb olunan malları geri alarak onları iade etmiş ve halkın muhabbetini kazanmıştır.249 Anonim Selçukname‟nin müellifi de Samagar Noyan'dan övgüyle bahsetmiş ve onun Anadolu‟daki adaletli uygulamalarından örnekler vermiştir. 

Samagar Noyan'ın Allah'tan korkan biri olduğunu ve Sahip Kazvini'nin zulmü sonucu dağılan halkın tekrar onun döneminde bir araya geldiğini söylemiştir. 250 Sultan Veled, onu akıl ve adalette cihanda emsali nadir ve “ezelden seçilmiş bir hükümdâr” olarak tasvir ederek “Samagar Ağa” diye isimlendirmiştir.

Sultan Veled onu "Beğimiz bizi unutma!" şeklinde Türkçe nakaratı ihtiva eden 13 satırlık bir Farsça nazım parçası ile övmektedir.

Sultan Veled, Samagar Noyan'ın zevcesi, kızı ve oğlu Arap'tan da övgü ile söz etmektedir.251 Samagar Noyan‟ın ölümünden sonra, Samagar Noyan‟ın oğlu Arap küçük yaşta olduğu için Danişmendli İli'nin yani Sivas, Tokat ve Amasya'da bulunan Kara Tatar Tümeni Celayirli Baltu'nun kumandasına verilmiş ise de daha sonra Arap, Emir-i Leşker olmuştur. Emîr Arap, Mevlevî muhitine mensup olmuş ki adı Mevlevî edebiyatında sıkça geçmektedir.

Ölüm yılı: 695/1296

Editör: TE Bilisim