Sümeyye Aksu / Özel Haber - Dünyada her gün milyonlarca kişiye koronavirüs aşısı yapılıyor. Aşıya ilginin düşük olduğu ülkelerde ise teşvik için kampanyalar gündeme geliyor. Bu kapsamda aşı teşvik kampanyalarına her geçen gün yenisi ekleniyor. Koronavirüs salgınının, sonbahar aylarına kadar kontrol altına alınması ve toplumun büyük bölümünün aşılanma planının hayata geçirilmesi için bir dizi yeni kararlar alınıyor. Tanınan bu ayrıcalıklarla aşıya ilginin artması amaçlanıyor. Ülkelerde uygulanan sıkı tedbirlerin yanı sıra, aşılama politikasındaki hızlı atılımları sayesinde İsrail, ülkede maske zorunluluğunu kaldırdı. İsrail’in yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Sırbistan, Danimarka ve Almanya gibi pek çok ülkede daha toplumu aşıya teşvik etme konusunda kampanyalar yürütüldü. Diriliş Postası olarak bu ülkelerin aşılama kampanyalarını derledik.

AŞILAMADA SEFERBERLİK

Türkiye, enerjisini salgınla mücadelede bağışıklığı artırıp sonbahara rahat girilmesine harcayacak. Bunun için maske, mesafe ve tüm denetimler sıkı bir şekilde devam ederken aşılama konusunda tam bir seferberlik başlatılacak. Sağlık Bakanlığı günde en az 1 milyon doz aşının yapılabilmesi için gerekli hazırlıklara başladı. Bin 500 devlet ve özel hastanenin yanı sıra aile sağlık merkezleri de devreye girdi.

POZİTİF AYRIMCILIK

Toplum bağışıklığı yüzde 60-70’e ulaştığında, yaz ortasında rahatlama, sonbaharda ise ferahlama olacak. Türkiye’nin rahatlaması için toplumsal bağışıklık aşılama oranının yüzde 70’i bulması gerekiyor. 65 yaş üstünde bu oran yüzde 85’e ulaştı. Ancak araştırmalar yaş grupları düştükçe aşıya ilginin de azaldığını gösteriyor. Yapılacak kampanyalar ile gençlerin aşıya olan ilgisinin artması sağlanacak. Bunun için 65 yaş üstüne yapıldığı gibi aşıya teşvik için bazı “pozitif ayrımcılıklar” gündeme gelecek.

UZMANLAR HEMFİKİR

Virüsle mücadelede en etkili silah aşılama. Türkiye’de bugüne kadar 29 milyon doza yakın aşılama yapıldı. Toplumun yüzde 60’ının aşılanması halinde normal yaşama dönüş olacak. Uzmanlar, insanları aşıya teşvik etmek için aşı olanlara ayrıcalık tanınmasını öneriyor. Aşılama çalışmaları virüsten ölümleri ve ağır hasta olmayı önledi. Uzmanlar, aşı uygulamasının virüsten korunmanın tek çıkış yolu olduğu konusunda hemfikir.

OLGUNLAŞMAMIŞ DURUMLAR SÖZ KONUSU

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, aşı olanlar için bazı avantajlar sağlanmasına ilişkin tartışmanın henüz ‘olgunlaşmadığını’ söyledi. Von der Leyen, birçok soru işareti bulunduğuna işaret ederek örneğin aşı olanların virüsü bulaştırıp bulaştırmadığı ve aşının koruyuculuğunun ne kadar sürdüğü gibi soruların henüz yanıtı bulunmadığına işaret etti. AB Komisyonu Başkanı, aşı olma imkanı bulunmayan kişilerin dezavantajlı konuma düşürülememesi güvencesinin nasıl sağlanabileceğinin de siyasi bir soru olduğunu belirtti.

ABD'DEN İŞÇİLERE 25 DOLAR

* Batı Virginia Eyalet Valisi Jim Justice, 16-35 yaş arasındaki kişilere aşı olmaları durumunda 100 Dolar (yaklaşık 820 TL) tasarruf bonosu verileceğini duyurdu. 

*Batı Virginia eyaletin aşı olanlar için özel çekiliş yapılacak. 20 Haziran’daki ilk çekilişte toplam 1 milyon dolarlık ödül dağıtılacak. Ödüller arasında en dikkat çeken ise 10 av tüfeği. 

*Market alışverişi, teslimatı ve teslim alma hizmeti sunan bir Amerikan şirketi olan Instacart ise, aşılanan işçilere 25 dolar ek ücret sağlayacağını söyledi. Instacart’ın yanı sıra başka market zincirleri de çalışanlarını benzer yöntemlerle aşıya teşvik etmek için kampanyalar düzenledi. 

*ABD’nin New Jersey eyaletinde aşı olmayı teşvik etmek için ‘Aşı olana bedava bira’ kampanyası başlatıldı. Kampanyayı Twitter hesabından paylaşan Vali Murphy, anlaşmalı dükkanları duyurdu.

BÜYÜK EV ÖDÜLÜ

Hong Kong da bu kervana katıldı. Aşılama oranlarının düşmeye başladığı Hong Kong’da aşıya teşvik için özel piyango çekilişi düzenlenecek. Talihliye 1 milyon 4 yüz bin dolar değerinde bir ev hediye edilecek. 15 Haziran’da başlayacak çekilişe katılmanın birinci şartı iki doz koronavirüs aşısı olmak. 1 Eylül’e kadar devam edecek başvuruların ardından 8 Eylül’de talihli belirlenecek. Çekilişte 20 kişiye de 15’er bin dolar teselli ikramiyesi verilecek.

İSRAİL: ÜCRETSİZ ALKOL

Tel Aviv Belediyesi, gençlere yönelik kampanya kapsamında kent merkezinde barların bulunduğu bir sokağa mobil aşı merkezi kurdu. Aşılanma hızının artması için belediyeyle işbirliği yapan barda, aşı olanlara ücretsiz olarak bir içki içme ve sosyalleşme fırsatı sunuldu. Kampanya kapsamında söz konusu merkezde aşı vurulmaya gelenlere çeşitli türlerde ücretsiz alkol dağıtıldı.

BAE: RESTORANDA YÜZDE 10 İNDİRİM

Birleşik Arap Emirlikleri’nin ışıltılı ticaret ve turizm merkezi Dubai’de vaka sayılarında artış devam ediyor. İşletmeler ise aşılamayı turizme geri dönüş yolu olarak görüyorlar. Gates Hospitality tarafından işletilen bir restoran zincirinde, ilk dozu aldıklarına dair kanıt gösterebilen yemek yiyenlere yüzde 10, her iki dozda da yüzde 20 indirim.

SIRBİSTAN: AŞI OLANA 25 EURO

7 milyonluk nüfusunun 1,3 milyonuna iki doz aşı uygulayan, daha sonra da aşılama oranının ilerlemediği Sırbistan’da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, aşı olanlara ücret ödeneceğini belirtti. “Aşıyı 31 Mayıs’a kadar olan herkes 3 bin dinar (yaklaşık 25 euro, 250 TL) alacak” diyen Vuciç, aşı olmayan kamu çalışanlarının virüse yakalandıkları takdirde ücretli izin alamayacaklarını da sözlerine ekledi.

DİJİTAL PASAPORT

Danimarka, yolcuların aşılandığına dair güvenilir bir kanıt gösterebilmesi için dijital bir pasaport geliştirmek adına özel bir şirketle ortaklık kurduğunu duyurdu. Bu pasaport aynı zamanda ülkedeki vatandaşların bazı kısıtlamaları aşmalarına olanak tanıyacak. Associated Press’in bildirdiğine göre, Maliye Bakan Vekili Morten Boedskov, bir basın toplantısında programın birkaç ay içinde hazır olacağını ve hükümetin daha sonra yurt dışı seyahatlerindeki kullanımına ilişkin görüşeceğini söyledi.

Yunanistan: İki ülke arasında seyahat özgürlüğü

Seyahat özgürlüğünün yeniden kazanılması özellikle ekonomisi büyük oranda turizme bağlı olan Yunanistan gibi ülkeler için büyük önem taşıyor. Yunanistan Başbakanı Kyirakos Mitsotakis birkaç hafta önce yaptığı açıklamada, “Aşı olanlar özgürce seyahat edebilmeli” demişti. Mitsotakis, İsrail ile “yeşil aşı pasaportu” konusunda anlaştıklarını açıkladı. Bu pasaport, aşılanan vatandaşlara iki ülke arasında seyahat özgürlüğü tanıyacak.

Rusya: Ücretsiz 10 yumurta

Habarovsk bölgesinde hükümetin sosyal konulardan sorumlu başkan yardımcısı Yevgeny Nikonov, Paskalya arifesinde Kovid-19’a karşı aşılanmış 60 yaş ve üstü Habarovsk Bölgesi sakinlerine ücretsiz 10 yumurta verileceğini duyurdu. Ülkenin başka bölgelerinde de aşı hediyeleri vaat ediliyor. Örneğin Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, 27 Nisan’dan itibaren ilk koronavirüs aşısını yaptıran 60 yaş üstü Moskova sakinlerinin bin puanlık nominal değerde bir hediye kartı alabileceklerini söyledi.

Almanya: Daha fazla özgürlük

Almanya’da Kovid-19’a karşı tamamen aşılanmış kişilere daha fazla özgürlük sağlamak için planlar halihazırda devam ediyor. Koronavirüsten iyileşmiş kişiler için de geçerli olacak yasanın yine de parlamento tarafından imzalanması gerekiyor, ancak bu hafta kadar erken bir zamanda yürürlüğe girebilir.

İsveç: Aşı kartı için dijital altyapı

Danimarka’nın komşu ülkesi İsveç de 1 Haziran’a kadar aşı kartı için dijital altyapıyı tamamlamayı hedefliyor ancak İsveç bu konuda Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koordinasyon içinde çalışmayı planlıyor.

Romanya: Karantina muafiyeti

Romanya hükümeti de ocak ayından bu yana aşı olanlara karantina muafiyeti uyguluyor. Estonya da 1 Şubat itibarıyla aşı olanlar için test karantina yükümlülüklerini kaldırdı.

Polonya: Seyahat özgürlüğü

Polonya’da ise aralık ayının sonundan bu yana aşı olanlar için somut avantajlar yürürlükte. Aşı olanlar seyahat dönüşü on günlük karantinadan muaf tutulurken özel buluşmalarda da temas sınırlamasına dahil edilmiyorlar.

Editör: TE Bilisim