Ceyhun Aşirov / Özel Haber

Erivan merkez medyasına göre Fransa’nın desteği ile Hankendi’de “Hayastan Tüm Ermeni Birleşik Vakfı” tarafından “Şehrin gelişimi için Fransızca konuşan Karabağ Ermenilerini birleştiren bir eğitim, ticaret ve yenilik platformu’’ oluşturulacak. Gelişmeyi, “Karabağ Ermenileri, başka bir devlet tarafından muhatap alınıyor” şeklinde yorumladı. Ayrıca Fransa’nın bu adımı için “Benzersiz” ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası hukukun ihlali

Edinilen bilgiye göre, 810 metrekarelik merkezin inşaatı, Fransa ve Hayastan’daki Paul Eluard Vakfı tarafından ortak finanse edildi. Bölge uzmanları ve araştırmacılar Paul Eluard Vakfı’nın Azerbaycan topraklarında, Azerbaycan makamlarının izni olmadan böyle bir faaliyetin Azerbaycan hukukunun ve uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirdi.

Ermeni güçler çekilmedi

44 günlük Karabağ savaşından sonra Ermenistan tarafı savaşta mağlup taraf olmuş ve akabinde bölgeye Rus barış gücü yerleştirilmişti. 9 kasın 2020’de Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan liderleri tarafından yapılan anlaşmada Rus barış gücünün bölgeye yerleşmesine paralel olarak Ermenistan güçlerinin Dağlık Karabağ’dan çekilmesi öngörülüyordu. Aradan geçen 6 ay zaman diliminde Ermenistan güçleri bölgeden çekilmiş değil ve faaliyetlerini davam ettiriyor. Bölgede işgalci olarak bulunan Ermeni güçleri, farklı devletlerle diyalog içerisine girerek, uluslararası meşruiyet sağlamaya çalışıyor.

Editör: TE Bilisim