Nahda ve Hedasi olarak da bilinen ve 2011’de yapımına başlanan baraj, Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında krize sebep oldu.

Yaklaşık 10 yıldır karşılıklı suçlamalar devam ederken, Etiyoya geçen yıl tamamen bitmeyen barajda sus tutmaya başladı. Etiyopya makamlarının, Nil Nehri üzerinde Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede inşası devam eden barajda daha fazla su tutulacağını açıklaması Mısır ve Sudan’da tepkiye sebep oldu.

MISIR VE SUDAN TEPKİLİ

Su paylarının azalacağı ve barajın taşıdığı güvenlik riskleri nedeniyle tam uzlaşı olmadan barajın dolumu ve işletilmesine karşı çıkan Mısır ve Sudan, Etiyopya’nın daha fazla su tutma kararını kabul edilemez buldu. Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati, Etiyopya’nın, Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Hedasi Barajı konusundaki tek taraflı uygulamalarını kabul etmeyeceklerini söyledi. Müzakerelerin devam etmesi gerektiğini belirten Abdulati, çözüm için uluslararası girişim başlatacağını duyurdu. Etiyopya kanadı ise müzakere ve arabulucu önerisini reddetti.

SAVAŞ TEHDİDİ

Barajın tam kapasite ile çalışmasıyla birlikte Mısır ve Sudan 25 milyar metreküp su kaybına uğraması bekleniyor. Mısır barajlarının elektrik üretiminin %20 ile 40 arasında düşeceği tahmin ediliyor. Mısır’ın ciddi bir ekonomik kayba uğrayacağı düşünülürken yaşanan gelişmeler savaş tehditlerini de beraberinde getiriyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, zaman zaman yaptığı açıklamalarsa askeri seçeneklerin masa olduğunu vurguluyor. “Mısır’dan kimse bir damla su alamaz” diyen Sisi, aksi durumda bölgede kimsenin tahmin edemeyeceği akıl almaz bir istikrarsızlıkla karşı karşıya geleceğini söyledi.

SU FAKİRİ ETİYOPYA

Etiyopya Nil sularının %86’sı topraklarında doğmasına rağmen suyun ancak %3’ünden yararlanabil iliyor. Elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 90’ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika’nın en büyüğü olacak baraj ile enerji açığını kapatmayı ve komşu ülkelere elektrik satmayı amaçlıyor. Yüzde 80’i tamamlanan barajın, 2023’te tam kapasite ile kullanıma hazır hale geleceği belirtiliyor. Toplam kapasitesi 74 milyar metreküp olan baraj gölünde geçen yıl 4.9 m3’lük su tutuldu. Etiyopya bu yıl yağmur sezonunu verimli bir şekilde kullanarak, su tutma kapasiteni 13,5 milyar m3 daha eklemek istiyor.

Editör: TE Bilisim