Sümeyye Aksu / Özel Haber - Koronavirüs, dünya genelinde bugüne kadar 175 milyon kişiye hastalığın bulaşmasına, 3 milyon 800 bine yakın kişinin ölümüne neden oldu. Koronavirüsle mücadelede gelinen noktada ise tüm dünyanın kabul ettiği en önemli gerçeklerden biri hiç şüphesiz aşılar oldu. İlk başlarda yaşanan ‘sendeleme’ yerini kısa zamanda hızlı çalışmalara bıraktı ve bilim bir kez daha insanlığın feryadına yetişti. Çin’den ABD’ye İngiltere’den Rusya ve AB ülkelerine kadar çok sayıda ülke çözümün aşı olduğu konusunda birleşti ve kendi aşılarını üretme yoluna koyuldu. Türkiye de yolun hemen başında bu trene binen ülkelerden biri oldu ve gelinen noktada yerli ve milli aşıda Faz-3 çalışmaları başladı. Dünyada hızla yayılmaya devam eden ve mutasyona uğrayan koronavirüsü önleyebilmek için dünyanın dört bir yanından devletler milyonlarca doz aşı sipariş ederken, Türkiye’de hızla aşılama çalışmalarına başladı. Türkiye’nin Kovid-19 ile mücadelesi ve aşı programında başarısı dünya medyasında gündem oldu.

BAKAN KOCA’NIN SÖZLERİNE ATIF YAPILDI

Türkiye’nin aşılama konusundaki hızıyla ilgili dünya basınına yansıyan haberlerde, “Türkiye’nin bir günde yaptığı aşı, Fransa’nın ilk üç haftada yaptığı aşılamadan daha fazla” ifadeleri yer aldı. Haberde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “Ülke çapında aşılama programlarının uygulanmasında deneyimli bir ülkeyiz. Salgına karşı verdiğimiz savaşı birlikte kazanacağız” ifadelerine de yer verildi.

TÜRKİYE İKİ GÜNDE 500 BİNDEN FAZLA KİŞİYİ AŞILADI

Dünya basında yer alan haberde, bazı AB ülkelerinin milyonlarca doz sipariş ettikleri Pfizer ve BioNTech aşısının ülkelerine tedarikini beklediği belirtilerek; Çinli ilaç firması Sinovac’ın aşısının uygulandığı Türkiye’de, ilk iki günde 500 binden fazla insanın aşılandığı aktarıldı. Türkiye’de programın ilk gününde, Fransa’nın neredeyse ilk üç haftasında yaptığı aşılamadan daha fazla kişiyi aşıladığının da altı çizildi.

TÜRKİYE’NİN AŞI MARATONU

Türkiye’nin koronavirüste aşı maratonu Mart 2020’de ilk vakanın açıklamasının ardından başladı. Tüm dünyada virüse karşı süren aşı yarışından sonra Türkiye’de de aşılama 14 Ocak 2021’de uygulanmaya başladı. Türkiye’de uygulanmaya başlanan ilk aşı Çinli Sinovac firması tarafından geliştirilen Coronavac aşısı oldu. Bu aşının Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmasının ardından 13 Ocak 2021’de ilk aşıyı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Fahrettin Koca’nın aşı olmasının ardından 14 Ocak itibariyle tüm sağlık çalışanları aşıda öncelik sırasında olan ilk meslek grubu olarak aşılarını yaptırmaya başladı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE EŞLERİNE AŞILAMA

1 milyon 100 bin sağlık personeline 28 gün arayla Sinovac aşısı uygulandı. Sağlık çalışanlarıyla birlikte, sağlık çalışanlarının eşlerine de aşılama gerçekleştirildi.

65 YAŞ ÜSTÜ KADEMELİ OLARAK AŞILANDI

Sağlık çalışanlarının aşılanmasının tamamlanmasıyla Şubat ayında 65 yaş ve üzeri vatandaşların aşılanmasına başlandı. 90 yaş üstü kişiler başta olmak üzere sırayla 85-89 yaş arası bireyler aşılarını oldu. Sıralama 65 yaşa kadar kademeli olarak devam etti.

ÖNCELİKLİ SEKTÖRLERİN AŞILANMASI

Daha sonra tablodaki ikinci aşılamaya geçilerek, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevdeki kişiler, zabıta ve özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü, gıda sektörü, taşımacılık sektöründe çalışanların aşılanmasına başlandı. Buna göre, polisler, basın çalışanları, turizm sektöründe çalışanlar gibi meslek grupları sırayla aşılandı.

40 YAŞ VE ÜSTÜNE AŞILAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılamada 40 yaş ve üstüne kadar indiklerini söyledi. Bakan Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Yaşınız 40 veya üstüyse bu sabahtan itibaren randevu alabilirsiniz.” dedi, “Yüzde yüz katılım bekliyoruz” çağrısını yaptı.

ÖĞRETMENLER DE AŞILAMAYA DAHİL EDİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İlk etapta öğretim üyeleri aşılanmaya başladı. Ayrıca kademeli olarak haftada iki gün gerçekleştirilen yüz yüze eğitim devam ederken de tüm öğretmenler de aşılanmaya başladı.

MÜZİSYENLER VE OYUNCULARA AŞILAMA

Fahrettin Koca, aşılama süreci devam ederken müzisyen, film ve dizi prodüksiyon ekipleri, tiyatrocuların da aşı olmaya başlayacağını açıkladı. Buna göre 9 Haziran’dan itibaren bu meslek grubuna dahil olanlar da aşı randevusu alabiliyor.

AŞIYA DAHİL EDİLEN YENİ MESLEK GRUPLARI

Sağlık Bakanlığı her geçen gün aşılama programına yeni meslek gruplarının daha dahil edildiğini açıklamaya devam ediyor. Buna göre 11 Haziran itibariyle gıda üretim ve dağıtım sektörü ile kafe, lokanta ve restoran çalışanları, berber ve kuaförler ve yaş kısıtlaması olmadan tüm avukatlar aşı programına dahil edildi. 12 Haziran’dan itibaren de şehir içi ve şehirlerarası ulaşım faaliyetlerinde çalışanlar ile taksi ve dolmuş esnafı, kargo ve kurye çalışanları aşı randevusu alabiliyor.

YEŞİL PASAPORTLU İHRACATÇIYA AŞI ÖNCELİĞİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) yapılan açıklamaya göre, yeşil pasaportlu ihracatçılar da, koronavirüsle mücadele kapsamında devam eden aşılama programında öncelikli gruba dahil edildi.

SGK’YA KAYITLI TÜM ÇALIŞANLAR AŞILANIYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) kayıtlı tüm çalışanlar için bugünden itibaren Kovid-19 aşı randevusu açılacağını duyurdu.

*** 

HİBRİT AŞILAMA MODELİ

İlk aşıların üstünden en az 6 ay geçtikten sonra, 3. doz aşıda etkinlik ve koruyuculuk tespiti için gönüllülerden başlanacak. İlk 2 dozu Sinovac aşısı olan bir gruba yine Sinovac, bir diğer gruba BioNTech, diğer gruba da yerli aşı yapılacak. Aynı şekilde ilk 2 dozda BioNTech tercih edenler içinden gönüllü bir gruba da 3. dozda Sinovac, BioNTech ve yerli aşı vurulacak. Böylece 3. dozda hangi hibrit modelle en yüksek koruyuculuk sağlandığı dikkate alınarak yaygın ve yoğun uygulamaya geçilecek

RANDEVU İLE AYNI GÜN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından, “Bugün randevu istesem aşım ne zaman yapılır? Gün içinde randevu, gün içinde aşı uygulamasını başlattık. Randevu alın, aşınızı vakit kaybetmeden yapalım” açıklamasını yaptı.

1 MİLYON 240 BİN AŞI

Aşılamada her geçen gün rekor kırılıyor. Türkiye genelinde uygulanan aşı sayısı 36 milyonu geçti. Birinci doz aşı yapılanların sayısı 22 milyon 54 bin 906’ye, ikinci doz uygulanan kişi sayısı ise 13 milyon 951 bin 359’a ulaştı. Son 24 saatte 1 milyon 240 bin 311 doz aşı yapıldığını duyuran Bakan Koca, “1 milyon 240 bin 311 sizce nedir? 24 saat içinde bu kadar doz aşı, randevu alıp aşı olan bu kadar insan. Önümüzdeki günler için güven. Sağlık çalışanlarımız için tatlı bir yorgunluk” ifadelerini kullandı.

TOPLAM DOZ MİKTARI 36 MİLYONA YAKLAŞTI

Sağlık Bakanlığı’nın “covid19asi.saglik.gov. tr” adresinde yer alan anlık verilere göre, 16 Haziran saat 00:15 itibarıyla uygulanan birinci doz aşı sayısı 21 milyon 935 bin 83, ikinci doz 13 milyon 932 bin 227 oldu. Böylece toplam doz miktarı 35 milyon 867 bin 310’a ulaştı. Kovid-19’la mücadelede uygulanan birinci ve ikinci doz aşı miktarı son 24 saatte 1 milyon 240 bin 311 arttı.

Editör: TE Bilisim