İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber - Marmara Denizi’nin su yüzeyini ve derinlerini saran, Ege ve Karadeniz’i yavaş yavaş etkisi altına alan müsilaj (deniz salyası) sorununu çözmek için çalışmalar sürüyor. Su altı robotu üreticileri müsilaj sorununu çökme için harekete geçti.

“ASIL SORUN DERİNLERDE”

Fatih Sondaj Gemisi’nin denizdeki gözü olarak görev yapan Kaşif denizaltı robotunun, altyüklenicileri arasında yer alan Hoytek, müsilajın varlığını sona erdirecek milli bir çözüm üretti. Hacettepe Teknokent bünyesinde 2015 yılından beri faaliyet gösteren yerli denizaltı üreticisi Hoytek firmasının Genel Müdürü Bertan Tezcan, müsilaj sorunu sadece yüzeyde değil derinlerinde olduğunu söyledi.

“DOĞRU MESAFEYE İNİLMİYOR”

Deniz altı temizliği ve numune alımı şu anda yalnızca dalgıçlarla yapıldığı ifade eden Bertan Tezcan, dalgıçlar da belirli derinliğe kadar ulaşabildiğini ifade etti. Tezcan, “Demre adını verdiğimiz denizaltı robotumuz 200 metre kadar derinliğe inebiliyor. Bizim önerimiz şu; su altı robotlarımızı çok kısa sürede istenilen derinliğe indirerek, numune toplayabilir ve buna göre bir temizlik çalışması yapabiliriz.” dedi. Demre denizaltı robotunun bu alanda kullanılabileceğine değinen Tezcan, robotun yurt dışındaki muadillerine göre yüzde 30 daha ucuz olduğunu belirtti.

‘Felaketle savaşmaya hazırız’
Su altı robotları konusunda Türkiye’nin dünyada öncü ülkelerden olduğunu vurgulayan Bertan Tezcan, “Bugüne kadar İngiltere, Rusya, Norveç ve Kanada’ya denizaltı robotu ihraç ettik. Şimdi de yaşanan çevre felaketinde Türkiye’nin lider su altı robot üreticisi olarak donanımlı ekibimiz ve üstün su altı teknolojimiz ile her türlü desteği vermeye hazırız.” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim