Sabri İşbilen / Özel Haber

BARAJ İTTİFAKLARDA DA GEÇERLİ

AK Parti ve MHP’nin üzerinde çalıştığı seçim teklifi yasasına göre 1983’ten bu yana devam eden yüzde 10’luk seçim barajı yüzde 7’ye düşürülecek. İttifaklarda barajın yine yüzde 10 olarak uygulanmasından vazgeçildi. Yüzde 7’lik seçim barajı ittifaklarda da geçerli olacak. Seçim barajının düşürülmesiyle birlikte barajı geçmesi için diğer partilere yönlendirilen emanet oylar asıl partilerine dönecek.

İSTANBUL 9 BÖLGE OLACAK

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerde seçim bölgesi sayısı artırılacak. Örneğin İstanbul’da 3 olan seçim bölge sayısı 9’a yükseltilecek. Seçime girmek için yeterli şartları taşımayan partilerin hülle yoluyla Meclis’te grup kurarak seçime katılmasının önüne geçilecek.

38 YILLIK SİSTEM DEĞİŞECEK

AK Parti’nin hazırladığı teklife göre 1983’te yüzde 10 olarak kabul edilen seçim barajı yüzde 7’ye çekilecek. Barajın yüzde 5’e düşürülmesi de gündemdeydi ancak AK Parti yüzde 7’de karar kıldı. Ayıca seçim barajı ittifak içerisinde yer alacak partiler içerisinde de yüzde 7 olarak belirlendi.

SEÇİM BÖLGELERİ ARTIRILACAKAK

AK Parti’nin seçim barajının yanı sıra seçmenin bölge milletvekili ile olan bağını güçlendirmek seçim bölgelerinin de kritik bir değişikliğe gidilecek. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi milletvekili sayısı yüksek olan büyükşehirlerde yeni seçim bölgeleri oluşturulacak. Örneğin 98 milletvekili ile Meclis’te temsil edilen İstanbul’da 3 olan seçim bölge sayısı 8 ya da 9’a çıkarılacak.

BOYNU BÜYÜKLER TARİH OLACAK

AK Parti’nin teklifi yeni kurulan partilerin hülle yoluyla yapılan milletvekili transferleriyle Meclis’te grup kurarak seçime girmesini de engelleyecek. Teklif kapsamında, seçime girmenin bir diğer yolu olan için Meclis’te grup kurma şartı yeni seçim yasasıyla kaldırılacak. Siyasi tarih bu tedbirle CHP’nin vekil transferiyle İYİ Parti’nin Meclis’te grup kurmasıyla seçim katılma hakkı kazanması gibi skandallara artık sahne olmayacak.

TEŞKİLATLANMADA YÜZDE 50 ŞARTI

AK Parti’nin hazırladığı Seçim Yasası taslağına göre seçime girmek isteyen siyasi partiler de 81 ilin en az yüzde 50’sinde teşkilatlanmasını tamamlaması, aynı zamanda seçime 6 ay kala olağan kongre sürecini bitirmiş olması şartı aranacak.

EMANET OYLAR GERİ DÖNÜYOR

Yeni seçim yasası barajın düşürülmesiyle oy dağılımını da ciddi şekilde etkileyecek. HDP gibi partilere yüzde 10’luk seçim barajını geçmesi için verilen emanet oylar, asıl partilerine dönecek. Barajın azaltılması aynı zamanda az oy olan partilerin tek bir parti çatısı altında seçime girerek Meclis’te temsil edilmesinin de önünü açacak.

EKİMDE MECLİS’TE

Seçim yasası teklifinin Meclis’e geleceği tarihte belli oldu. Cumhur İttifakı’nın ortakları AK Parti ve MHP arasında teklife ilişkin görüşmelerin kısa süre içerisinde sonuçlanması beklenirken, seçim yasası teklifin ekim ya da kasım ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim