Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) hazırladığı "İklim Değişikliğinin Akdeniz'deki Etkileri" raporuna göre, artan sıcaklıklarla birlikte yoğun insan etkisine maruz kalmış denizel kaynakları tükenme noktasına getiriyor. Sıcaklık artışlarının bu düzeyde devam etmesi halinde 2100’e gelindiğinde, deniz seviyesinde bir metreden fazla yükselmenin olacağı ve Akdeniz’de bulunan ülkelerin nüfusunun üçte birinin bu olaydan etkileneceği tahmin ediliyor.

DÜNYANIN EN HIZLI ISINAN DENİZİ HALİNE GELDİ

Yaşanan iklim değişikliğinin, Akdeniz gibi önemli deniz ekosistemlerinden bazıları üzerindeki geri döndürülemez etkilerini ortaya koyan rapor, bu durumun balıkçılık ve turizm gibi sektörleri ve deniz ürünleriyle ilgili tüketim alışkanlıklarını değiştiren sonuçlarını da gösteriyor. Rapora göre, değişikliği, küresel anlamda en büyük tehlike haline gelirken, sıcaklıkların küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı arttığı Akdeniz, dünyanın en hızlı ısınan ve en tuzlu denizi haline geliyor.

AKDENİZ'İN DURUMU GEÇİM KAYNAKLARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

WWF- Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli,  Akdeniz'in artan sıcaklıkla ve iklim değişikliğiyle giderek daha da tropikalleştiğini dile getirerek, "İklim değişikliği kötü bir gelecek senaryosu ya da geleceğin meselesi değil, aksine, bilim insanlarının, balıkçıların, yetiştiricilerin, dalgıçların, kıyı topluluklarının ve bölgeyi ziyaret eden turistlerin yaşamakta olduğu bugünün gerçeği." sözlerini kullandı.

"ÜÇ İSTİLACI TÜR ÖZELLİKLE DOĞU AKDENİZ SULARINDA ARTIŞTA"

Ülke ekonomilerini ve geçim kaynaklarını olumsuz yönde etkileyebilecek olan büyük bir tehditle karşı karşıya olunduğuna değinen Pasinli, sözlerine şöyle devam etti:

"Mevcut eğilimi tersine çevirmek istiyorsak, insan baskısını azaltmalı, denizin ısınmaya karşı direncini artırmalıyız. Sağlıklı ekosistemler ve yaşayan biyoçeşitlilik, iklim değişikliğinin etkilerine karşı en güçlü doğal savunma araçlarımızdır. Akdeniz havzasının tamamında, habitatlar değişiyor, balık popülasyonları azalıyor. Yerel yumuşakçalar İsrail sularında neredeyse yüzde 90 oranında azaldı. Akdeniz'in sularının Kızıldeniz kökenli türlerin kolonileşmesine elverişliliği nedeniyle Akdeniz ve Ege kıyılarımızda aslan balığı, balon balığı ve sokar olmak üzere üç istilacı tür özellikle Doğu Akdeniz sularımızda son yıllarda artan yoğunlukta yayılım gösteriyor. Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi deniz alanında düzenli gözlemlenen sokar balığı, son yıllarda yerel balıkçılar tarafından yakalanan avın yüzde 80'ini oluşturmaya başladı."

Editör: TE Bilisim