Deprem kuşağında yer alan ülkemizde sıklıkla küçük ve daha seyrek olmak üzere büyük ve yıkıcı depremler yaşanabilmektedir. Deprem gerçeği kadar, depremlerin insan psikolojisi üzerinde yapabileceği yıkımlar da oldukça önemlidir. Zira depremden maddi zarar görmemiş bir kimsenin yaşayacağı deprem korkusu (sismofobi) onun tüm yaşantısını etkileyip, sosyal yaşamından ve iş hayatından uzaklaşmasına neden olacak derecede ilerleyebilir. Bu sorunun erken çözümü için uzman desteği almak ve bireysel olarak da gerekli çözümlere başvurmak büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda Deprem korkusu nedir ve Deprem korkusu ile nasıl başedilir? konularına dair kısaca bilgileri yazımızda derledik. Peki, Deprem korkusu nasıl yenilir? Deprem korkusu (sismofobi) nedir? İşte konuya dair özet bilgiler...

Deprem korkusu (sismofobi) nedir?

Deprem korkusu; Kişilerin psikolojisinde ortaya çıkan bir durum olup tıbbi olarak "sismofobi" diye tanımlanmaktadır. Sismofobi, her an deprem olacak ve bu depremden sağ çıkamayacakmışcasına ciddi korku yaşamaktır.

Sismofobi yaşayan kişilerdeki en belirgin özellikler nelerdir?

*Kişiler, güvenli bir dünya olmadığı düşüncesiyle hem kendisinin ve hem de ailesinin zarar göreceği korkusuna kapılırlar.

*Kapalı alanda kalamazlar.

*Ufak sesler bile irkilmelerine sebep olabilmektedir.

*Sürekli ölümü düşünüp bu korkuyla yaşarlar. Hayatın her şeye rağmen devam ettiğini göremezler. Kimi bireyler, ilişki kurmaktan kaçınıp içe kapanmayı tercih edebilirler.

Deprem korkusu nasıl yenilir?

Bu dereceye ulaşmış bir deprem korkusunun (sismofobinin) üstesinden gelmek için uzman desteği gerekmektedir.

Ayrıca afet sonrası korku ve panik şikayetleri (irkilme, işlerine odaklanamama, isteksizlik, uyku problemleri, depresif belirtiler), olayın yaşandığı andan itibaren birkaç hafta sonra hala devam ediyorsa yine uzman desteğine başvurulmalıdır. 

Yapılacak erken müdahale, durumunun "travma sonrası stres bozukluğu"na dönüşmemesi açısından önem taşımaktadır.

Bu ve buna benzer doğal afetler sırasında birçok insan depremden değil sarsıntı anında yaşadığı panik nedeniyle korkarak kaçma veya pencereden atlama neticesinde hayatlarını tehlikeye atmaktadır.

Korku kaynaklı bu davranışlar nedeniyle oluşan sakatlanma veya ölümlerin önüne geçmek için, doğru bir deprem bilgilendirmesi yapılmalı ve alınacak tüm önlem ve tedbirler önceden belirlenmelidir.

Editör: TE Bilisim