Furkan Benli/ Özel Haber

10 senedir BAE yönetimi tarafından hapse atılan babasının özgürlüğü için mücadele veren el-Qast İnsan Hakları Örgütü Müdürü Alaa Al-Siddiq, İngiltere’nin başkenti Londra’da trafik kazası sonucu öldü. İngiliz polisi olayla ilgili geniş kapsamlı soruşturma başlattığını açıkladı. Babasının 2012’de tutuklanması sonrası başlattığı insan hakları savaşını kararlılıkla sürdürmesi nedeniyle BAE yönetiminin radarına giren Alaa Al-Siddiq’in ölümüne şüpheli olarak bakılıyor.

FRENLER TAHRİF EDİLMİŞ

Emirates Leaks’ın kazaya dair gerçekleştirilen soruşturmadan elde edilen ilk verilere dayandırdığı bilgiye göre, Al-Sıddiq’in kullandığı arabanın fren ayarlarıyla oynandığı ve kazanın bu nedenle gerçekleştiği tespit edildi. 

Abu Dabi tarafından uluslararası yabancı kuruluşlarla iş birliği yaptığı öne sürülen Al-Sıddiq, Bin Zayed tarafından sistematik yıpratma kampanyasına maruz bırakıldı. Al-Sıddiq, BAE hapishanelerinde tutulan babası Muhammed Sıddık da dahil olmak üzere fikirleri nedeniyle mahkum edilen tutsakların haklarını savunmak için çok sayıda projeye imza atmıştı.

BAE’NİN RAHATSIZLIĞI 

İnsan hakları alanındaki girişimleriyle uluslararası kamuoyunu BAE’ye karşı harekete geçirebilen Al-Sıddiq, Abu Dabi’yi rahatsız ediyordu. Al-Siddiq’in bu çabası bir dönem Katar ile BAE’nin karşı karşıya getirmiş iki ülke arasında kriz çıkmıştı. 2015’te Katar’a sığınan Al-Siddiq için iade talebinde bulunan Abu Dabi yönetiminin isteği Doha tarafından reddedilince iki ülke arasında anlaşmazlık meydana gelmişti. Al-Sıddiq, fırsatını bulduğu her platformda babası gibi keyfi gözaltı kararı ile tutuklanan ve uluslararas camiada “düşünce mahkumları” olarak nitelendirilen tutuklular için serbest bırakma çağrısı yaptı.

Editör: TE Bilisim