Ceyhun Aşirov / Özel Haber

Ermenistan Seçim Komisyonu Başkanı Tigran Mukuçyan, ülkede yapılan erken parlamento seçimini resmi olmayan ilk sonuçlara göre kazanan Nikol Paşinyan’ın partisi “Sivil Sözleşme Partisi”nin, hükümeti tek başına kurabileceğini söyledi. Ülkedeki toplam seçmenin 2 milyon 595 bin 334 kişi olduğunu belirten Mukuçyan, “Toplam seçmenin yüzde 49,4’ü yani 1 milyon 282 bin 411 kişi oy kullandı. Seçimlerin son resmi sonuçları, seçim gününden tam 7 gün sonra açıklanacak” dedi.

TEK BAŞINA HÜKÜMET

Paşinyan’ın partisinin, tek başına hükümeti kurabilmek için gereken yüzde 54 oy oranına erişememesi ve bu nedenle hükümeti tek başına kurup kuramayacağına yönelik bir soruya Mukuçyan, “Yayımladığımız verilere göre, Sivil Sözleşme Partisi hükümeti tek başına kurabilecek” yanıtını verdi. Ermenistan’daki seçim yasasına göre, barajı geçmeyi başaramayıp parlamentoya giremeyen partilerin oyları, parlamentoya girme başarısı gösteren partiler arasında dağıtılıyor.

MUHALEFET SONUÇLARINI TANIMIYOR

Koçaryan’ın partisi Ermenistan İttifakı’ndan yapılan yazılı açıklamada, seçim sonuçlarının şimdilik tanınmayacağı belirtilerek, “Muhalefetin kalabalık mitingleri ve iktidarın az kişiyle yapılan etkinlikleri tamamen farklı duygulara işaret ediyor. Sandık merkezlerinden organize ve planlı sahtekarlıklara işaret eden yüzlerce sinyal ise güven eksikliğinin başlıca işaretidir.” denildi.

Rusya’dan uzaklaşıyor mu?

Halkın Paşinyan’a yönelik bütün tepkilerine rağmen Rusya destekli Koçeryan’ı tercih etmemesi oldukça dikkat çekiyor. Seçimi yeniden Paşinyan’ın kazanması, “Ermenistan, Kremlin’in hegemonyasından bir adım daha uzaklaştı” yorumlarını da beraberinde getirdi. Ünlü Rus tarihçi ve siyaset bilimci Oleg Kuznetsov, yaptığı açıklamada “Rus propagandası saçmalığını, anlamsızlığı bir kez daha gösterdi ki Ermenistan Rusya’dan yana tavır almadı ve Paşinyanın bütün hatalarına rağmen yine de iktidara taşıdı” dedi. Bağımsız Gözlemciler 44 günlük Karabağ savaşında Paşinyan çok kötü bir performans sergilese de Daha önceki dönemlerde demokratik reformlar yaptığını ve yolsuzluklar ile mücadele ettiğini vurguluyor

Editör: TE Bilisim