Hamas İsrail'i Gazze ablukasını kaldırma konusunda "oyalanmaması" için uyardı.

Gazze'deki Filistinli gruplar, İsrail'in yıllardır sürdürdüğü ablukanın akabinde varılan son ateşkesi görüşmek üzere toplandı.

Toplantı sonrası Hamas'tan yapılan açıklamada, "İşgalcileri ve müttefiklerini; Gazze ablukasını kaldırma konusunda oyalanmamaları, ablukayı kaldırmak için daha önce belirlenen adımları atmaktan geri durmamaları ve yeniden imarı sekteye uğratmamaları için uyarıyoruz. Halkımız ve direnişçilerimiz asla sessiz kalmayacak. Düşman her seçeneğe hazır olduğumuzu görecek." ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in politikasında başarılı olamayacağı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Halkımıza karşı hiçbir baskıyı ya da bazı meseleleri birbiriyle ilişkilendirme çabalarını kabul etmeyeceğiz. Esire karşılık esir. Düşman daha önce görmediği kötü günler görecek. Halkımız meydan okumaya hazır."

Filistin'in, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten çocuk haklarını ihlal edenlerin yer aldığı kara listeye terör devleti İsrail'in eklenmesi talebinde bulunduğuna işaret edilen açıklamada, BM'nin, İsrail'le olan "danışıklı dövüşü" kınanarak, İsrail'in bu listeye dahil edilmemesine tepki gösterildi.

BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'ın İsrail taraflı konuşmalarının da kınandığı açıklamada, BM'nin evrensel, insani, siyasi bir örgüt olduğu, işgalcilerle suç ortaklığı ya da her türlü ablukaya maruz kalan silahsız halka karşı onlara destek vermekten değil, barışın tesisinden ve özellikle işgal altındaki halklara yardım etmekten sorumlu olduğu altı çizilerek ifade edildi.

Hamas'ın Gazze Sorumlusu Yahya Sinvar, dün, ablukanın hafifletilmesi ve ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında Gazze'ye gelen BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Wennesland ile görüşmüştü.

Sinvar, basına yaptığı açıklamada, görüşmenin kötü ve olumsuz geçtiğini belirterek, "İsrail, Gazze'deki ablukayı hafifletme konusunda direniş güçlerine şantaj uyguluyor. Biz de Hamas olarak bu şantajı kabul etmediğimizi söyledik." ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim