2018 yılında bazı evrakları almak üzere Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna giden gazeteci yazar Cemal Kaşıkçı, girdiği Suudi Arabistan Konsolosluğundan çıkamadı. Başlangıçta Cemal Kaşıkçı’nın kaybolduğunu söyleyen Suudi yetkililer, kısa bir süre sonra cinayeti itiraf etti. Türkiye’nin çabalarıyla örtbas edilemeyen katliamın arkasındaki isim Veliaht Prens Muhammed bin Salman (MbS), cinayetin sorumluluğunu kabul etti.

Üzerinden 3 yıl geçen cinayete ilişkin New York Times Gazetesi’nin, ABD Savunma Bakanlığı’nda ulaştığı bilgilere göre cinayeti işleyen üst düzey Suudi isimler, ABD'nin Suudi Kraliyet Muhafızları'na verdiği eğitimlere katıldı.

KATİLLER ABD’DE EĞİTİM ALDI

New York Tımes’ın haberine göre 4 üst düzey Suudi, ABD'de Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanan bir sözleşme kapsamında paramiliter eğitim aldı. Eğitim, özel sermaye şirketi Cerberus Capital Management'ın sahibi olduğu Arkansas merkezli güvenlik şirketi Tier 1 Group tarafından verildi. Şirket, eğitimin, “güvenli nişancılık” ve “bir saldırıya karşı koyma” dâhil olmak üzere savunma amaçlı olduğunu ve Suudi liderlerini daha iyi korumak için tasarlandığını söylüyor. 

EĞİTİM TALİMATINI MbS VERDİ

Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı Veliaht Prens MbS, Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sorumlu gizli birimin ABD’de eğitim alması için talimat verdi. Eğitim talimatı Veliaht Prens MbS'ın krallık içindeki muhalefeti bastırmak için emrettiği Suudi vatandaşlarını kaçırma, gözaltına alma ve işkenceye yönelik kapsamlı bir kampanya başlatması sırasında gerçekleşti.

ABD MAFYA DEVLETİ Mİ?

 ABD’nin Suudi Arabistan’ın legal tetikçilerine verdiği eğitim New York Tımes Gazetesi tarafından eleştirildi. ABD’nin bir gazeteciyi korkunç bir şekilde öldürmeye devam eden ajanlar için üst düzey askeri eğitimi onaylamasına dikkat çeken New York Tımes, haberinde “Ajanlara ürkütücü insan hakları ihlalleri gerçekleştirirken bile askeri eğitimler vermek Amerika Birleşik Devletleri'nin otokratik bir ulusla ne kadar yoğun bir şekilde iç içe geçtiğini gösteriyor.” ifadelerine yer verdi.

ABD askeri eğitim birimlerinin sadece eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde değil, Barack Obama döneminde de Suudi üst düzey yetkilileri eğittiği biliniyor.

ABD OLAYI ÖRTBAS ETMEYE DEVAM EDİYOR

CIA Kaşıkçı cinayetini MbS’nın yönettiği sonucuna varsa da, dönemin ABD Başkanı Donald Trump kanıtların yetersiz olduğunu ve Amerika'nın krallıkla diplomatik ve ekonomik ilişkisinin öncelikli olduğunu söylemişti.   Başkan Biden göreve geldikten sonra konuyu danışmanlarıyla tartışmış, Prens Muhammed'i koruyan seçkin birliğin üyeleri de dahil olmak üzere, cinayete karışan Suudilere yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı ancak doğrudan doğruya bir yaptırım henüz gerçekleşmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Suudi eğitimi için Tier 1 Group'a lisans verip vermediğini doğrulamayı reddederken “Suudi Arabistan topraklarına yönelik önemli tehditlerle karşı karşıya ve Riyad'ın savunmasını güçlendirmesine yardımcı olmak için birlikte çalışmaya kararlıyız.” dedi.

PEKİ KATİLLERE NE OLDU?

CIA raporunda cinayeti işleyen 8 kişinin adının geçmesiyle birlikte Suudi Arabistan bazı isimler hakkında şeffaf olmayan bir şekilde yargılama yapsa da Kaşıkçı’nın failleri henüz hak ettiği cezayı almadı. Suudi Veliaht MbSn'ın en yakınındaki isim olan eski İstihbarat Başkanı Yardımcısı Ahmed el-Asiri, ABD tarafından hazırlanan Kaşıkçı Raporunda katil olarak anılmasının ardından geçtiğimiz mart, uçak seyahatinde eğlenirken görüntülenmişti.

Editör: TE Bilisim