Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan,Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Konferans Salonu'ndaki 5G yerli ürünlerin tanıtımının gerçekleştirildiği "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi 7. Yürütme Kurulu ve Birinci Fazının Kapanış Toplantısı"nda konuştu. Gerek ULAK baz istasyonu gerek GTENT çatısı altında ve tüm yerli ve milli ürünlerle beraber olunduğu sürece 5G'ye kavuşmanın an meselesi olduğunu söyleyerek, "İnşallah 5G'ye yerli ve milli imkanlarla geçen ilk ülkelerden olacağız." dedi.

Sayan, bu alandaki faaliyetleri Bakanlığın Ar-Ge fonlarından daha fazla desteklenir hale getirmek amacıyla çalışmaların devam ettiğini söyledi.

YÜRÜTÜLEN BU ÇALIŞMALARLA ÖNEMLİ ENGELLER ORTADAN KALKTI

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da Türkiye'de yatırım yapan uluslararası tedarikçilere ait şebeke bileşenlerinin, açık arayüzlerle ve tedarikçiden bağımsız olarak farklı ürünleri destekleyebilecek noktaya ulaştığına işaret ederek, "Yürütülen bu çalışmalarla yerli ve milli ürünlerin şebekelere entegrasyonu noktasında önemli engeller ortadan kalkmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

5G ÇEKİRDEK ŞEBEKE ÜZERİNDEN BAĞLANTI KURULDU

Yapılan açılış konuşmalarının ardından "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi" kapsamında geliştirilen 5G yerli ürünlerin tanıtımı için hazırlanan demolar sunuldu. Bu kapsamda, paydaşların araştırma merkezlerindeki yetkililerle, yerli ve milli 5G çekirdek şebeke üzerinden bağlantı kurularak görüntülü görüşüldü.

Ayrıca, ULAK ve GTENT tarafından geliştirilen yerli ve milli 5G baz istasyonlarının küresel üreticilere ait 4,5G baz istasyonlarıyla çalışabilirliğini ortaya koyan görüşmeler yapıldı.

5G üzerinden robot kontrolü ve dronela, görüntü olarak, acil durum müdahale demosu da gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilisim