Sabri İşbilen / Özel Haber - AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ve AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi, geçtiğimiz hafta Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. Muhalefeti, söz konusu kanun teklifine anında itiraz etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MKE’nin satılmak için şirketleştirildiğini iddia etti. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise MKE’nin özelleştirilerek birilerine peşkeş çekilmek istediğini dile getirdi. Ancak kanun teklifinin detayları Millet İttifakı’nın ortaklarını yalanladı.

SERMAYE HAZİNE’DE

Kanun teklifine göre 1 milyar 200 milyon lira başlangıç sermayeli kamu şirketi statüsünde MKE AŞ kurulacak. Şirketin sermayesi Hazine’ye, tüm yetkileri de Milli Savunma Bakanlığı’na ait olacak. Söz konusu hamle ile MKE, özelleşme baskısı altında olan KİT statüsünden çıkıp, özel kanun ile güvence altına alınan bir kamu şirketi haline dönüşecek.

MKE BÜYÜYECEK

Kanun teklifinin amacı Makine ve Kimya Endüstrisi’nin gelişen savunma sanayi teknolojisine daha fazla uyum sağlaması ve özel sektörle işbirliği sağlamasının önünü açmak. AK Parti’nin yasalaşması beklenen kanunla, MKE AŞ’nin orta vadede dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi arasında yer alan ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN gibi firmaların arasına girmesi hedefleniyor.

DENETİM GENİŞLİYOR

Kanun teklifi kapsamında kurulması planlanan MKE AŞ için sıkı bir denetim mekanizması da hayata geçecek. Buna göre TBMM denetçileri ve Sayıştay, Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri ve bağımsız denetçiler şirkete ilişkin denetleme yapabilecekler.

Editör: TE Bilisim