Ebru Okanlar / Özel Haber - Her sene milyonlarca adayın üniversite eğitimi için başvurduğu TYT, ADT ve YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşan YKS için artık sona gelindi. YKS için ilk oturum 26 Haziran 2021’de (yarın) uygulanacak olan 2021- YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) olacak. İkinci oturum, 27 Haziran 2021 tarihinde uygulanacak olan 2021-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve son oturum ise 2021-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) olacak. Adayların sınava girecekleri bina atanma işlemleri tamamlandı.

Güneşli Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Özel Öğretim Kursu Rehberi Saliha Bozkurt, sınav öncesinde adayların akıllarındaki soru işaretlerini yanıtladı.

Üniversite hayali kuran adayların aklına takılan soruları yanıtlayan Bozkurt, geçen yılki gibi baraj puanlarında değişiklik olup olmayacağına ilişkin, “Geçen yıl ekstra oluşan bir yıl olduğu için baraj puanlarında düşüş olmuştu. Ancak bu yıl böyle bir durum söz konusu değil. Meslek yüksekokullarında bir program tercih edebilmeleri için TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekmektedir. Merkezi yerleştirmede bir lisans programını tercih edebilmeleri için ise programın puan türünde en az 180 puan almış olmak gerekmektedir” dedi.

“BU SINAV DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK”

Bozkurt, sınavlarda sorulacak soruların zorluk derecesine ilişkin adayların en çok merak ettiği “Sorular nasıl olacak? Kolay mı? Zor mu?” sorusunu, “Geçen yılki YKS sınavı ortalamanın altında kalan bir sınav oldu yani önceki yıllarda AYT’nin belirleyiciliğini geçen yıl göremedik hem konularının çıkarılmasından dolayı hem de zorluk derecesinin düşük olmasından dolayı. Bu yıl da geçen yıllara göre yine YKS’ye başvuran kişi sayısı arttı. Bu nedenle çalışanla çalışmayanın ayırt edilmesinin en önemli noktası soruların yani sınavın zorluk derecesinin önceki yıllara göre baz alınması yani tekrardan AYT sınavının belirleyici konuma gelmesidir. Çünkü diğer türlü geçen yılki gibi olduğunda tekrardan yığılmalar olacak yine sıralamalar da dengeler değişecektir” diye yanıtladı.

“ÇOCUKLARI YALNIZ BIRAKMADIK”

Adayların geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çok stresli olduğunu vurgulayan Bozkurt, normal şartlarda da stresli olan sürecin salgınla daha stresli hale geldiğini belirtti. Bozkurt, “Çocuklar bir yandan online eğitim bir yandan yüz yüze eğitime adapte olmak da zorluk yaşadılar. Tabi bu süreç de de rehberlik servisi olarak onları yalnız bırakmadık. Bizler rehberlik servisi olarak çocuklarımıza sürekli yanlarında olduğunu hissettirdik herhangi bir olumsuzluk durumda onların bu dönemin içerisinden çekip kendilerini olan güvenlerini tekrardan sağlamanın yollarını aradık. Sözün özü gençlerin bizim teminatımız olduğunu onların başarısı, ülkemizin başarısı olacağını gelecekte çok iyi bir avukat, iyi bir doktor, iyi bir ekonomist yetişmek istediğimizi ve şu anki gençlerimizde de bu potansiyellerin olduğunu gördük” ifadelerini kullandı.

“TERCİH SÜREÇLERİNDE YANLARINDAYIZ”

Gerek kurum olarak gerekse bireysel anlamda adayları hayata hazırlamayı öngördüklerini belirten Bozkurt, çocukları akademik eğitimin yanı sıra hayatlarını kolaylaştıracak bilgilerle donattıklarını söyledi. Gençlerin çalışıp emekler verdiğini, yeri geldiğinde uykusuz kalıp sabahlara kadar çalıştıklarını en iyi bilenlerden olduğunu dile getiren Bozkurt, “Sınav anında heyecan illaki olacak ama onları tatlı heyecan olarak kabul edip, sınav anında kendi psikoloğumuz olup kendi kendimize telkinler vermeliyiz. Ve her zaman onların yanında olacağımızı üniversiteye gidene kadar tercih süreçleri de dahil olmak üzere onların yanında olduğumuzu unutmasınlar” diyerek tavsiyede bulundu.

Nüfus cüzdanı ve giriş belgesi
Bozkurt, sınava girecek adayların Sınav Girişi Belgesi’ni ve nüfus cüzdanlarını yanlarında götürmesi gerektiğini belirterek, nüfus cüzdanı fotokopilerinde resimlerin de güncel olması gerektiği uyarısında bulundu. Bozkurt, “Öğrenciler, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden 10 Haziran 2021 tarihinde saat 09.00’dan itibaren T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile edinmiş olmaları gerekiyor” dedi.

***

‘Herkesin farklı bir stili var dedik’

Başakşehir Sevinç Kişisel Gelişim Kursu Rehber Öğretmeni Merve Yalçın ise adayların geçen yıl yapılan sınavlara bakarak, tahminde bulunmaya çalıştığını belirtti. Yalçın, adaylara herkesin farklı bir stili olduğunu anlatarak, kendilerine uygun olan yöntemi bulmaları konusunda yardımcı olduklarını söyledi. Yalçın, “Sınav stresinin ideal seviyede olması gerektiğini anlatıp bunu nasıl yönetmeleri gerektiği konusunda yol gösterdik” dedi. Sınav sürecinin uzun olduğunu dolayısıyla öğrencilerin duygu değişimleri yaşayabildiğine dikkati çeken Rehber öğretmen Yalçın, motivasyonlarının düştüğü zamanlarda süreçten kopmamaları konusunda adayları cesaretlendirdiklerinin altını çizdi.

“ONLAR KADAR HEYECANLIYIZ”

Yalçın, “Sınavla ilgili yapılan her konuda yaptığımız bireysel rehberliklerle, seminerlerle onları bilgilendirdik. Sınav sürecinin başından sonuna kadar olan tüm aşamalarında yanlarında olacağımızı belirttik. Başvurularını beraber yaptık yine tercih zamanında desteklerimiz onlarla olacak. Öğrencilerimizin hayallerini gerçekleştirmek için çabalıyoruz. Amacımız çabalarının azimlerinin onları hedefl erine ulaştırması. Bizler de onlar gibi heyecanlıyız. Onlara hep söylediğimiz şey ise bu süreçte ‘siz her şeyden daha değerlisiniz’ oldu” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim