Durim Abazi / Özel Haber

Geçtiğimiz günlerde Sırbistan Cumhurbaşkanı katil Aleksandar Vuçiç, meclise Kosova ile devam eden diyalog hakkında rapor sunmuştu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, Bosna Hersek’te Sırp Cumhuriyeti’nden (Srpska Republika) yetkililerin neden Kosova için farklı, onlar için ise başka bir kural geçerli olduğunu sorduğunu söyledi. Sırp lider, Kosova’daki Arnavutların kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olduğunu ancak Sırp Cumhuriyeti’ndeki Sırpların olmadığını kaydetti.

Demokratik Hareket Partisi (SDA) Genel Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Kosova’nın bağımsızlığının Sırp Cumhuriyeti’nin statüsüyle hiçbir benzerlik taşımadığını belirtti. SDA Başkanı İzzetbegoviç, “Kosova, Yugoslav federasyonunun bir parçasıyken, Sırp Cumhuriyeti Bosna-Hersek’te yalnızca bir varlık idi.” dedi.

BELGRAD’DAKİ TOPLU MEZARLAR

Bakir İzzetbegoviç, Vuçiç açıklamasıyla Bosna-Hersek ve Kosova’da soykırım ve etnik temizlik yapıldığını inkâr ettiğini kaydederek, şu sözlere yer verdi: “Aynı kötülük Kosova’da da oldu. Kosova’da çok sayıda toplu mezar var. Belgrad yakınlarında da var. Sırp Cumhuriyeti’nde toplama kampları vardı. Bu yüzden de bölünmeden bahsetmek için hiçbir ahlaki, insani ve yasal dayanağı yok.”

Öbür yandan ise, Bosna-Hersek Kosova’nın bağımsızlığını henüz tanımadı. Kosova bağımsızlığın tanınması Bosna Hersek Devlet Cumhurbaşkanlığının Sırp üyesi Milorad Dodik tarafından engelleniyor.

Editör: TE Bilisim