Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından itibaren "rüyası" olduğunu belirttiği ve Başbakan iken 27 Nisan 2011'de "çılgın proje" olarak kamuoyuna duyurduğu, İstanbul'u içinden 2 deniz geçen bir şehre dönüştürecek Kanal İstanbul, bugün ilk köprünün temelinin atılmasıyla fiilen hayata geçirildi.

Kanal İstanbul için başta muhalefet partileri olmak üzere birçok Kanal İstanbul muhalifinin ortaya attığı gündemdeki iddialara Cumhurbaşkanı Danışmanı İsmail Cesur'dan cevap geldi. 

"900 MİLYAR DOLAR ASKERİ KAZANÇ SAĞLAYACAK"

Kanal İstanbul'un "maliyetini karşılayamayacağı" ve "ticari gemiler tarafından tercih edilmeyeceği" iddiaları için Cesur, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul Boğazı'nda yılda 45 bingemi geçiyor. Bu sayı normal kapasite ile güvenli biçimde geçmesi gereken gemi sayısının neredeyse iki katı. Gemiler güvenli bir biçimde İstanbul Boğazı'ndan geçmek için ortalama 15 saat beklemek zorundalar. Bu büyük çaplı tankerlerle de 35 saate kadar çıkıyor. Yakın gelecekte bu sürenin 4-5 güne çıkacağı tahmin ediliyor. Gemi kirasını sigortalar ve yakıt tüketimi gibi faktörlerle birlikte bir yakıt tankerinin 35 saat beklemesinin direkt parasal maliyeti 100 bin dolardan fazla. Daha küçük gemilerde ise bu rakam azalsa da gemilerin boyutlarına ve ticari kapasitelerine göre parasal kayıp çok fazla. Daha az maliyet isteyen her ticari işletmede olduğu gibi taşımacılık şirketlerinin de amacı bu bekleme sürelerini geçirmek zorunda kalmadan en kısa sürede geçişi sağlayıp malını teslim etmek olacaktır. İşte Kanal İstanbul bu yüzden ticari gemilere mahkum ve akılcı bir çözüm sunacak gemileri hem zaman kazandıracak hem de parasal tasarruf sağlayacak kabaca ve gerçekten minimum tahminlerle yapılacak bir hesapla Kanal İstanbul'un ortalama asgari güvenli geçiş kapasitesi olan yılda 30 bin geminin ortalama 30 bin dolar ücret vererek Kanal İstanbul'dan geçeceği varsayılırsa İstanbul Boğazı bu hesaplamalara göre 900 milyar dolar askeri kazanç sağlayacak."

"1 MİLYAR 650 MİLYON DOLAR KAZANÇ SAĞLAYACAK"

Cumhurbaşkanı Danışmanı Cesur'un paylaşımında yaptığı hesapla Kanal İstanbul'un sağlayacağı kazancı ise şöyle kaydetti:

"Yine gemi başına ortalama 30 bin dolar ücretle Kanal İstanbul'un normal geçiş kapasitesi olan günlük 150-160 yani yıllık kabaca 55 bin gemi üzerinden bir tahminde bulunun olacak olursak Kanal İstanbul 1 milyar 650 milyon dolar kazanç sağlayabilir."

"MİNİMUM PROJEKSİYONLA 16 YILDA MALİYET İMALATINI KARŞILAYACAK"

Cesur Kanal İstanbul'un maliyetleri karşılayamadığı iddialarına ise şöyle karşılık verdi:

"Bir diğer taraftan Ulaştırma ve altyapı Bakanlığı Kanal İstanbul'un imalat maliyetinin limanlar köprüler ve barajlar dahil toplam 15 milyar dolar olacağını öngörüyor. Bu tahminler ışığında Kanal İstanbul yalnız elde edeceği geçiş ücretleri ile minimum projeksiyonda 16 yılda ortalama projeksiyon da sadece 9 yıldan barajlar Köprüler limanlar dahil bütün imalat maliyetini karşılıyor olacak."

Editör: TE Bilisim