Türkiye ve Mısır arasındaki normalleşme çalışmaları Mısır’ın git-gel tavrı yüzünden sağlıklı ilerlemiyor. Yunanistan’la imzaladığı deniz yetki anlaşması sebebiyle hak kaybı yaşayan ve Türkiye ile yeni bir anlaşma imzalamak için zemin yoklayan Mısır, henüz net bir tavır koyabilmiş değil.

ŞÜKRİ RAHATSIZMIŞ

İlişkilerin düzelmesi için heyetler arası görüşmeler devam ederken, Mısırlı makamlar Türkiye’ye karşı yaptığı açıklamalarla diyalog sürecini engelliyor. Özellikle Dışişleri Bakanı Samih Şükri, geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye’nin Libya’daki varlığını gündeme getirerek adeta görüşmelerin tıkanmasına sebep oldu. Şükri bir röportajında Mısır’ın, Türk devletinin Libya’daki askeri güçlerinin varlığının hukuki olmadığını belirttiğini ve durumdan rahatsız olduğuna dikkat çekti.

MISIR HEVESLİ GÖRÜNMÜYOR!

Türkiye’nin Libya konusundaki hassasiyetini ve çıkarlarını gözetmeden yapılan bu açıklamanın ardından sıkıntılı bir şekilde ilerleyen süreç durma noktasına geldi. Şükri yaptığı açıklamada, ilişkilerin maslahatgüzar düzeyinde kalabileceğini söylerken, Kahire’nin temsil seviyesini yükseltme konusunda çok da hevesli olmadığını ortaya koydu.

İSRAİL’E DAHA YAKIN”

Mısır’ın bu kararsız tavrı Arap-İsrail çatışması konusunda yaptığı çalışmalarla bilinen Mısırlı Uluslararası İlişkiler Uzmanı Abdullah El-Eşal’in de dikkatini çekti. Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından yapılan ilk ve tek meşru cumhurbaşkanlığı seçiminde aday da olan el-Eşal, İsrail’in Mısır-Türkiye arasında normalleşme istemediğini belirtti. Al Jazeera’ya konuşan el-Eşal, Mısır’ın Türkiye ve İsrail arasında İsrail’e daha yakın bir pozisyon benimsediğine dikkat çekti.

“BASİT KONULAR KONUŞULMALI”

İki ülkenin bölgesel sorunlara farklı yaklaşımlar sergilediğini belirten Mısırlı uzman, Türk-Suud yakınlaşmasının Türk-Mısır ilişkileri için olumlu olduğunu belirten el-Eşal, Türkiye ile mesafeli olan Körfez ülkelerinin Mısır’la ittifak halinde olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki temel problemin Akdeniz ve Mısır’daki siyasi muhalifler olduğunu belirten el-Eşal, müzakerelerde bu konuların muğlak bir şekilde ele alındığını ve bu konularda somut bir ilerleme beklenmediğini belirtti.

“ÇEKIMSERLIK ZARAR VERİR”

Türkiye-Mısır ilişkilerinin “ortak çıkarlar” çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan el-Eşal, tarafların öncelikle basit konuları ele alması gerektiği görüşünü savundu. Uzmanlar arasında, Mısır’ın çekimser kalmasıyla Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail’in konuya müdahil olacağı ve baskılar neticesinde Mısır’ın Türkiye’den daha da uzaklaşacağı görüşü hâkim.

BENNETT VE SİSİ GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, son dönemde İsrail-Mısır ilişkilerinde yakınlık dikkat çekiyor. Özellikle İsrail’in mayıs ayında Gazze’ye düzenlediği saldırının ardından diyaloğun arttığı gözleniyor. “Gazze” konulu son görüşme İsrail Başbakanı Naftali Bennet ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi arasında gerçekleşti. Telefonla gerçekleştirilen görüşmede Sisi, Bennett’i başbakanlığı için tebrik etti. İkili Gazze konusunda ise “kısa süre içinde bir araya gelme” kararı aldı.

Editör: TE Bilisim