Muhammed Şimşek / Özel Haber - Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) giren 2 milyonu aşkın öğrenciden biri de Alanya Hüseyin Girenes Fen Lisesi mezunu Ayşegül Geleş, pazar günü girdiği ikinci oturumda öğretmenin psikolojik şiddetine maruz kaldı. Barbaros Azakoğlu Ortaokulu’nda sınava giren Ayşegül G’ye salondaki görevli öğretmen, “Fen lisesi bilim yuvasıdır başörtüsü takacaksan sen imam hatibe git. Üstelik fotoğraftaki kişiye benzemiyorsun” diyerek azarladı.Sınav gözetmeni Mustafa K’nın bu tavrı Türkiye’nin yakın tarihi için bir utanç kaynağı olan 28 Şubat sürecini hatırlattı.

“SINAVDAN ATSAK MI”

İfadeye göre; sınav giriş belgesini görevlilere uzatan Ayşegül G’den, ilk önce maskesini çıkarması istendi. Daha sonra ise görevliler tarafından, “Kimlikteki fotoğrafa hiç benzemiyorsun” dendi.

Kimlikteki fotoğrafın kendisine ait olduğunu söyleyen Ayşegül G, bu diyaloğun ardından sınava gireceği sıraya yerleşti. Genç kıza yönelik psikolojik baskı ise her geçen dakika şiddetini artırarak devam etti. Ayşegül G, ifadesinde sınav görevlisinin fotoğrafı benzetememesinin sebebinin başı açık bir şekilde fotoğraf çektirmesi olduğunu dile getirdi.

Yaşadıkları ile sınav öncesinde şoka uğrayan genç kız, gözetmen tarafından kendisine uygulanan psikolojik şiddetin bununla da kalmadığını ifade etti. “Sonrasında tekrar fotoğrafıma baktılar. Yine bana ‘Sen bu fotoğraftakine benzemiyorsun’ dediler. Ben de bayan bir öğretmene lavaboda başörtümü açıp gösterebileceğimi söyledim” diyen Ayşegül G. ifadesine şöyle devam etti: “Gözetmen bana karşı, ‘Bu sıcakta başörtü niye takıyorsun çıkarsana’ dedi ve diğer gözetmene dönerek, ‘Öğrenciyi sınavdan atsak mı’ dedi ve aralarında gülüştüler.” Öğrenci ve babasının şikayetçi olduğu öğretmen hakkında savcılık ve milli eğitim soruşturma başlatıp ve müfettiş görevlendirildi.

ADLİ BOYUTU SÜRECEK

Eğitim Bir-Sen Alanya Şube Başkanı Abuzer Gündoğar konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede “Şüphe varsa amire bildirilir uygun ortamda gerekirse öğrenci kontrol edilir. Sözlü tacizin anlamı yok. Çocuk ilk 15 dakika sınava başlayamamış. Fen lisesinde bilim olur diyerek psikolojik olarak olumsuz etkilenmiş öğrenci. Sınav kurallarına göre dışarı çıkarsa içeri giremiyor dolayısı ile sınav boyunca bu psikoloji ile sınava giriyor. Derdini kimseye anlatamıyor. Çocuk saatlerce o travma halinde sınava girmiş görünüyor. Soruşturma açıldı. Adli boyutu sürecek” dedi.

‘Kimsenin canını yakamasınlar’
Yaşananlar ile ilgili Ayşegül G’nin babası Diriliş Postası’na açıklamalarda bulundu. Baba Utku Geleş olaydan hemen sonra şikayetçi olduklarını belirterek, “Savcılık ve karakolda ifade verdik. İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Bey de ilk andan ilgilendi. Savcılığa dava açılması için dilekçe verdik. Milli Eğitim’e de dilekçe verdik. Soruşturma başlatılacak. Böyle bir şey yaşadık. Kızımın 12 yıllık bir emeği var. Aylardır çalışıyor. Biz aile olarak uzun süredir bir yemeğe gidemedik. Kızım bu sınava hazırlandı. Benim kızım başarılı bir öğrenci. Burada tamamen kızımın başarısı engellenmek istenmiş. Biz böyle görüyoruz. Bir kızının özgürlüğü engellenmek istenmiş. Tam sınav zamanında hakarete uğramış. Başını açmak için zorlanmış. Bunu yapmak hiç kimsenin hakkı yoktur. Devletimize, yasalarımıza güvendiğimiz için onlara başvurduk. Bu olayların henüz yaşanması çok üzücü. Herkes özgür olmalı. Kimse kimseyi yargılamamalı. Yıllardır emek veren bir öğrencinin sınava bu şekilde giriyor olması çok üzücü bir durum. Benzer olayların tekrarlanmaması için bunların en ağır şekilde cezalnadırılmalarını istiyorum. Başka çocukların canını yakamasınlar. Bu zihniyette olan diğer insanlar da buna cesaret edemesinler. İnşallah öyle bir karar çıkar ki kimse başkasını rencide etmeye kendine hak görmesin.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim