İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hizmete alınan Ertuğrul Gazi FSRU gemisinin açılışı öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Dönmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temelini attığı Kanal İstanbul projesine ilişkin, “Kanal İstanbul civarında güneş ve rüzgâr açısından yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi mümkün. Çatalca sınırlarında çalışan rüzgâr santrallerimiz de var. Güneş potansiyeli de yine orada yapılacak binaların çatılarında, cephelerinde değerlendirilebilir” dedi.

‘BU YIL İÇİNDE YENİ SONDAJ PLANLAYABİLİRİZ’

Karadeniz’de Fatih ve Kanuni sondaj gemilerinin çalışmalarına değinen Dönmez, birkaç hafta önce açıklanan 135 milyar metreküplük keşifl e 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervine ulaşıldığını hatırlattı. Dönmez, yeni keşifl ere ilişkin, “Bu yıl içerisinde, yetişmezse önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde keşif amaçlı bir sondaj daha planlayabiliriz. O bölge verimlilik açısından ciddi potansiyel içeren bir bölge. Eğer mevcut veriler gibi bir veriyle karşılaşırsak kuzeybatıda yer alan sahada da bir keşif açıklama imkânımız olabilir.” dedi.

LNG’LERLE 1 MİLYAR DOLAR TASARRUF

Doğalgazda arz güvenliğinin çeşitlendirilmesinin cari açığa katkısının olacağını bildiren Dönmez, LNG fiyatlarında yazın düşük fiyatlara yakalanabildiğini ve bunun sonucu olarak ortalama doğalgaz alış maliyeti ve tedarik maliyetlerinin düştüğünü söyledi. Dönmez, “Geçtiğimiz yıl da aşağı yukarı LNG’de yüzde 25, yüzde 30’lar civarında boru gazına göre daha ucuz maliyetler yakaladık. Bu da doğal olarak yurt dışına ödeyeceğimiz aynı miktardaki gazın ödeme tutarını da azaltmış oldu. Nitekim geçtiğimiz yıl bu kapsamda aldığımız LNG’lerle yaklaşık 1 milyar dolarlık bir tasarruf sağladık” diye konuştu.

Nahçıvan boru hattı onay bekliyor
Bakan Fatih Dönmez, Nahçıvan’a boru hattıyla alakalı olarak Azerbaycan Enerji Bakanı Şahbazov ile mutabakat zaptı imzaladıklarını anımsatarak, kardeş ülke Azerbaycan’ın teknik bazı verileri onaylamasını beklediklerini dile getirdi. Dönmez, “O onaylar da gelir gelmez hattın yapımına başlayacağız. Bizim hazırlıklarımız güzergâh, etüt, kamulaştırma, projelendirmeyle ilgili bitti. Ortak bir proje yürüyor. Mutabakat metninden farklı teknik anlamda bazı bilgilerin bizimle paylaşılması gerekiyor. SOCAR bu bilgileri sağlayınca startı vermiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim