Sümeyye Aksu / Özel Haber - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( BDDK), vatandaşların hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla tasarruf finansman faaliyeti yürüten ancak intibak şartlarını sağlamayan 21 şirketin intibak taleplerinin reddine ve tasfiyelerine karar verdi. BDDK'nın yaptığı denetimler sonucu intibak taleplerinin reddi ve tasfiyelerine karar verilen tasarruf finansman şirketlerinin listesi, Resmi Gazete‘ de mükerrer sayısında yayımlandı. Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununda yapılan değişiklik ile tasarruf finansman şirketlerinin denetim ve gözetiminin BDDK tarafından yapılacağının hüküm altına alınması üzerine Kurul vatandaşların hak ve menfaatlerinin korunması için denetimler gerçekleştirdi.

SAHADA 6 FİRMA KALDI

BDDK, kontrolsüz büyüyen faizsiz finans sektörünün vatandaşı mağdur etmemesi için çıkarılan yasal düzenleme gereğince şirketlere intibak için süre tanınmıştı. 21 şirketin kendilerine verilen süre zarfında yasaya intibak sağlayamayacağının anlaşılması üzerine tasfiye kararı alındı. 8 firma da kendi istediği ile oyun dışı kalınca sektörde 6 firma kaldı.

* Eminevim
* Fuzul Gayrimenkul
* Sinpaş Yapı
* İmece Yatırım
* Katılımevim ve Meskenfinans (birleşti)
* Birevim ve Çözüm Tasarruf (birleşti)

Şirketlere, BDDK ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından üçer kişilik Tasfiye Komisyonu atandı. Komisyon vatandaşların mağdur olmaması için şirketlerdeki alacaklıları ivedilikle tespit edecek. Hem şirketlerin hem de sahiplerinin mal varlıklarının, vatandaşların yüzde 90'ına yakınının mağduriyetini giderebilecek boyutta olduğu söyleniyor. Tasfiye sürecinde vatandaşın menfaati esas alınacak. Ana amaç, vatandaşların ödemelerinin tahsil edilmesi olacak.

54 BİN KATILIMCI

Tasfiye kararı alınan 21 şirketin kayıtlarında katılımcı sayısı 54 bin kişi olarak görülüyor. Ancak bu kişilerden yaklaşık 14 bininin ödemelerini aldığı kaydedildi. Dolayısıyla, tasfiye sürecine giren şirketlerde katılımcı sayısının 40 bin civarında olabileceği belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre, şirketlere yatırılan para miktarı 7 milyar TL. 21 şirketin sahiplerine yurtdışı yasağı getirildi, mal varlıklarına da tedbir konuldu.

SÜRE VERİLMİŞTİ

Hükümet son dönemde mantar gibi türeyen şirketleri zapturapt altına almak için 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'nu çıkarmıştı. TBMM'de geçtiğimiz martta kabul edilen yasa ile tasarruf finansman şirketlerinin kuruluş izni ve denetimi için BDDK'ya yetki verilmişti. Konut ve taşıt finansman şirketlerinin çalışma esaslarını belirleyen tasarruf finansman şirketlerinin kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin esaslar yönetmeliği nisanda belirlenmişti. Vatandaşlar alacaklı olduklarına dair belgelerle şirketlerde kurulan komisyonlara başvuracak. Komisyonlara yapılan başvurular ivedilikle değerlendirilip vatandaşın parasını tahsil etmesi sağlanacak.

8 FİRMAYA İRADİ TASFİYE

İNTIBAK süresi sonucunda 8 firma da kendi isteğiyle tasfiye kararı aldı. Bu şirketlerin iradi tasfiyeleri kurulun iznine tabi olacak. Kurul, tasfiyeye ilişkin izin verdikten sonra 15 gün içinde işlemlere başlanacak.

* Güvence Tasarruf
* Benimevim
* Yenievim
* Narevim
* Kumbaraevim
* Umutevim
* Ezogelin Tasarruf
* Pamukevim

TASFİYE KARARI VERİLEN ŞİRKETLER

Kurum ayrıca, 7 Nisan'dan önce BDDK'ya intibak talebiyle başvuruda bulunup intibak talebi onaylanarak faaliyetlerine devamı uygun görülen şirketlerin sektörde faaliyetlerine devam edeceğini, buna karşılık intibak talebi reddedilen şirketlerin ise ret kararından itibaren yeni bir yükümlülük altına giremeyeceğini duyurmuştu. İntibak talepleri reddedilen ve tasfiyelerine karar verilen şirketlerin listesi şöyle:

* İktisatevim
* Vizyonevim
* Doğruevim
* Finansevim
* Birikimevim
* Finalevim
* Yaşamevim
* HH Aydın Yatırım
* İhtiyaçevim
* Varlıkevim
* İstek Evim
* İkizlerevim
* Destekevim
* Gerçekevim
* Değer Tasarruf
* Önceevim
* Morevim
* Hedefevim
* Gelecek Tasarruf
* Birlikbirikim
* Tasarruf Organizasyon

Editör: TE Bilisim