Furkan Benli / Özel Haber - Türkiye ile Katar arasında imzalanan ve Katar savaş uçaklarının Türkiye’de konuşlanmalarına olanak sağlayan anlaşma, Atina’da büyük endişeye sebep oldu. Yunan medyası, söz konusu anlaşma ile, Katar Hava Kuvvetleri’ne ait Rafale tipi savaş uçaklarının da Türkiye’de konuşlanacağını, dolayısıyla Türk pilotların, Yunanistan’ın da Fransa’ya sipariş verdiği bu uçaklar hakkında önemli bilgi ve tecrübe edinme fırsatı bulacaklarını belirtti.

YUNANİSTAN TERS KÖŞE

Yunan gazeteci Adalis George, Katar’ın Türkiye’de konuşlandıracak Rafale tipi savaş uçaklarının Yunanistan’ın elindeki avantajı nasıl bertaraf ettiğini kaleme aldı. Yunan yetkililere de bir hayli sert tepki veren Yunan gazeteci, Hindistan’ın Fransa’dan satın aldığı Rafale savaş uçaklarıyla Pakistan üzerindeki üstünlüğünü benzer şekilde yine Katar desteğiyle kaybettiğini hatırlattı.

ZANNEDİLDİĞİNDEN DAHA KÖTÜ!

George yazısına “Geçen hafta Katar’ın Rafale de dahil olmak üzere 36 uçağını Türkiye’de konuşlandırma kararı hakkında çok şey yazıldı. Ancak bu eylem, Yunanistan’ın Rafale’yi satın almasının birincil nedenini geçersiz kılıyor. Sorunu küçümsemeye çalıştılar. Ama işler daha kötü!” dedi. Hindistan ve Yunanistan’ın ülkelerindeki binlerce insanın aç ve maddi sıkıntılar çekerken Rafale uçaklarına milyarlarca dolar yatırdığını söyleyen George, Türkiye’nin Katar hamlesiyle Yunanistan ve Fransa’nın bu konuda ifşa olduğunu belirtti.

“RAFALE” KOZU

George ayrıca Rafale uçaklarına dair önemli bilgilerin, gerçekleştirilen eğitimlerle Türkiye tarafından öğrenilmesinin Türk Hava Kuvvetleri’nce Ege veya Akdeniz’de Yunanistan’a karşı herhangi bir çatışma veya diğer ihtimallerde kullanabileceğini söyledi. George, Fransız Rafale savaş uçaklarının sırlarının deşifre edilerek Türkiye’nin üstünlük kazanmasını şu cümlelerle değerlendirdi: “Fransa sanayisine para kazandıran enayiler gibi hissedilmesine ve Fransızlarla ittifakı destekleyenler hakkında kötü düşünmemize neden oldu.” Adalar Denizi (Ege) ve Doğu Akdeniz’de her fırsatta Türkiye karşıtı adımlar atan Yunanistan, geçtiğimiz eylül ayında dev savunma programı açıklamış, Fransa’dan alınacak Rafale savaş uçakları için 2,3 milyar Euro ödeneceğini bildirmişti.

DENİZİN ALTINDA DA TÜRKİYE ÜSTÜN

Öte yandan Economist dergisi, bu haftaki sayısında yayınlanan bir analizde, Türkiye’nin Alman tasarımı Reis Sınıfı denizaltılar ile Ege Denizi’nde Yunanistan’a karşı üstünlük elde ettiğine dikkat çekti. Piri Reis denizaltısının mart ayında suya indirildiği hatırlatılan analizde, “Türkiye donanması için bir zafer ve Yunanistan için bir baş ağrısı” yorumu yapıldı. Türk donanmasındaki teknolojik üstünlüğüne vurgu yapılan analizde, “Bu Yunan-Türk geriliminin yaşandığı sığ sular için mükemmeldir” denildi. Konuya ilişkin açıklama yapan bir Yunan yetkili ise, Almanya’ya çağrıda bulunarak, “Biz denizaltıları Türkiye’ye satmayın demiyoruz. Biz, ‘şu anda bu Türkiye’ye satmayın’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim