Dört Kırgız sınır muhafızı yasadışı bir şekilde Tacikistan'ın Sughd eyaletine girdiğini söyleyen Tacik yetkililer, ‘’askeri ve sivil giyimli sınır muhafızları otomatik silahlarla saldırıya uğradıklarını’’ öne sürdüler. Öte yandan Tacikistan tarafı, Kırgızistan tarafını ‘’kaçak mal geçirmekle’’ de itham etti. Yaşanan çatışma sonucu iki Kırgız sınır muhafızı yaralandı. Olay yerine iki ülkeden yetkililer, gelse de gerginlik davam ediyor.

NE OLMUŞTU
Geçtiğimiz günlerde İki ülke güvenlik yetkilileri, Tacikistan’ın kuzeyindeki Sughd vilayeti ile Kırgızistan’ın güneydeki Batken eyaleti arasında yer alan İsfane Nehri yatağındaki bir su rezervi hakkında yaşanan gerginlik nedeniyle çatışma yaşanmış ve her iki taraftan 30’dan fazla sınır sınır muhafızları hayatını kaybetmişti. Vargane vadisi ile ilgili yaşanan çatışmalarda ağır silahlar da kullanılmıştı.

FERGANA VADİSİ
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Orta Asya ve özellikle Türk Cumhuriyetlerinde ‘’çözülmeyen sınır sorunları’’ bırakıldı. Bölgede en karmaşık sınırlara sahip Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan’da ‘’sınır sorunu’’ davam ediyor. Üç ülkenin sınırlarının kesiştiği Fergana Vadisi ise sınır anlaşmazlıklarının ana faktörünü oluşturuyor. Orta Asya'nın en kalabalık bölgesi olan Fergana, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan sınırları içinde yer alıyor.

Editör: TE Bilisim