ABD 2001 yılında girdiği Afganistan’dan çekilme hamlesini sonlandırmak üzere. Büyük bir gürültüyle işgal ettiği ülkeden sessiz sedasız ayrılırken, geride tamiri zor bir yıkım, sosyolojisi bozulmuş bir toplum ve doldurulması zor bir otorite boşluğu bırakıyor. ABD birliklerinin çekilmesiyle birlikte Taliban’ın ülkede kontrolü ele aldığı Kabil hükümetinin köşeye sıkıştığı görülüyor.

RUSYA’DAN MÜDAHALE SİNYALİ

İç savaş tehdidiyle karşı karşıya kalan ülkede Türkiye’nin bölgede kalmasına ilişkin görüşmeler sürüyor. Rusya ve Çin, ülkede doğan
otorite boşluğunu doldurmak için fırsat kolluyor. Hatta Rus yetkililer yaptıkları açıklamalarla bu niyetlerini üstü örtülü bir şekilde dile getirmeye başladı. Rusya Dışişleri Bakan Sergey Lavrov, kendisine sorulan “Rusya’nın Afganistan’a asker gönderip göndermeyeceği” sorusuna, “Cevap açık” mesajı verdi. Terör örgütü DEAŞ’ın da Afganistan’ın kuzeyinde Rus sınırına yakın bölgede etkisini arttırdığını iddia eden Lavrov, Taliban’ın etkin olduğu ülkede, Tacikistan’a bir saldırı olması halinde müdahale edeceklerinin de sinyalini verdi. Tacikistan ise Rusya beş eski Sovyet
devletini içeren Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’ne başvurarak yardım istedi. 

“TÜRK ASKERINI GÖRMEK İSTİYORUZ”

Türkiye ise Afganistan’da kalma konusunda müzakerelere devam ederken, Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkan Birinci Yardımcısı Dr. Enayatullah Babür Farahmand Türkiye’nin bölgede çok sevildiği mesajı geldi. Farahmand yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Türkiye, Afganistan’da İslami ülkelerin lideri olarak tanındığı için çok seviliyor. Ayrıca Afganistan ile Türkiye’nin 100 yıllık bir dostluğu var. Türk askeri hep saygı ve sevgi görmüştür. Öyle ki Afganistan’da görev yapan diğer yabancı askerler kendi arabalarında Türk bayrağı takarak gezerlerdi. Çünkü Türklere kimsenin saldırmayacağını bilirlerdi. O yüzden Türk bayrağını ve askerini burada herkes istiyor.” 

FT’DEN TÜRKIYE ANALİZİ

Öte yandan bölgede yaşanan gelişmeler İngiliz medyası tarafından da analiz edildi. Financial Times gazetesinde yayınlanan analizde, Türkiye’nin hedefi, Afganistan’daki rolünü güçlendirmek” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim