Taliban'ın Afganistan üzerindeki etki alanı genişliyor. Taliban militanları Afganistan güvenlik güçleri arasında çatışmalar devam ederken, Taliban, İran-Afganistan sınırında önemli bir geçiş noktasını ele geçirdiklerini duyurdu. Ayrıca Taliban Afganistan'ın yüzde 85'ini kontrol ettiğini iddia etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise ülkenin üçte ikisinin kontrolünün Taliban'da olduğunu öne sürdü.

SALDIRMAKTA SERBEST OLDUKLARINI SÖYLEDİLER

Afganistan'da ABD, Alman ve İngiliz askerlerinin çoğunun çekilmesinin ardından, Taliban etki alanını genişletiyor.

Sınırdan geçişlerin, hastane ve okulların normal olarak işlemeye devam edeceğini söyledi. Taliban'ın tüm Afgan vatandaşlarının İslami kurallar ve Afgan geleneklerine göre eğitim alması gerektiği açıklaması da dikkat çekti.

Taliban, Amerika Birleşik Devletleri'nin ayrılması ile ilgili bir sözlerinin olmadığını belirtti, saldırmakta serbest olduklarını ifade etti.

OLUŞABİLECEK TÜM GERGİNLİĞE MÜDAHELE EDİLECEK

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Taliban'ın ülkenin üçte ikisine hakim olduğu belirtildi. Ayrıca Rusya Dışişleri Bakanlığı  Afganistan- Tacikistan sınırında yükselen tansiyona dikkat çekti.

Rusya ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün, sınırda oluşacak tüm gerginlik ve provokasyonu engellemek için harekete geçeceğini açıkladı.

Bakanlık, Rus askeri üssünde gerilime karşılık vermek için gerekli her imkanın bulunduğu uyarısında bulundu.

Editör: TE Bilisim