DAILY News Egypt, gelişmeleri “Türkiye’de iktidarı ele geçirmek için askeri girişim” olarak değerlendirdi. Middle East Online, “Türkiye’de askeri darbe” manşeti ile verdiği haberde “Türk ordusunun elemanları Cumartesi günü bir askeri darbeyle ülke yönetimine el koyduklarını duyurmalarının ardından Ankara ve İstanbul’da kanlı çatışmaları ateşledi” diye yazdı. Suudi sermayeli El Hayat: “Erdoğan darbeciler virüsünü temizleme sözü veriyor ve idamın geri geleceğini ima ediyor” dedi.

İngiltere’deki Filistinlilerin kurduğu El Kuds El Arabi: “Türkiye hala darbe girişimine karışanları arıyor. İncirlik Üssü’nün Türk komutanı ABD’den siyasi iltica talebinde bulundu.”

Katar’da yayınlanan Eş Şark El Avsat: “Erdoğan darbe virüsüne savaş ilan ederken, Batı ise Erdoğan’ı uyardı.” İfadelerine yer verildi. Gazete, 17 Temmuz tarihli baskısında Türkiye’deki darbe girişimi sonrası sokaklara çıkan Türkiye halkının zaferini ön sayfadan gördü. Gazete, “Ve Türkiye kazandı” başlığını kullandı. Tunus gazetesi Aşşuruk, gelişmeleri “Türkiye: Darbe girişiminde, 104 ölü, 1154 yaralı ve 1563 askere gözaltı” manşetiyle okurlarına aktardı. Lübnan’da yayınlanan Al Ahbar gazetesi ise, “Erdoğan’ın Tahtı Sallanıyor” manşeti ile gelişmeleri sayfasına taşıdı. Umman gazetesi Al Vatan, “Erdoğan İstanbul’dan ‘darbenin’ çöktüğünü ilan etti, Ankara’da çatışmalar devam ediyor” diye yazdı.

ARAB TİMES: BAE, TÜRKİYE YÖNETİMİNİ TEBRİK ETTİ

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) menşeli İngilizce yayınlanan Arab Times Gazetesi, 17 Temmuz tarihli baskısında, darbe girişiminin ertesi akşamında İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde toplanan kalabalıkların fotoğrafına ön sayfada yer verdi. Girişimin ilk saatlerinde ülke basınında çıkan darbe yanlısı haberlere rağmen gazete, “BAE liderleri, darbe tehlikesini savuşturan Türkiye yönetimine tebrik mesajı gönderdi” başlığını öne çıkardı.

Jerusalem Post’un internet sitesinde Türkiye’de yaşanan darbe girişimine ilişkin “20. yüzyıl zihniyetiyle yapılan darbe girişimi 21. yy teknolojisi ve halkın gücü sayesinde yenilgiye uğratıldı” ifadelerine yer verildi. Gazete, darbe girişimi sırasında yaşananları “2016’da Batılı bir ülkeden çok 10 pazar 24 Temmuz 2016 80’lerin Ankara’sına ya da 70’lerin Şilisine benziyordu” sözleriyle açıkladı.

ABD gecikti
15 Temmuz gecesinde, olaylar devam ederken hükümet yetkililerinin, bunun bir darbe girişimi olduğunu belirttiği halde, Amerika’dan Türkiye’deki seçilmiş hükümete destek açıklaması yaklaşık 3 saat gecikmeli yapıldı. Ankara’nın ABD yönetiminden beklediği içerikte ilk açıklama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayatta olduğu ve darbecilerin elinde olmadığı anlaşıldıktan sonra yani darbenin başarısızlığa uğrayacağı belli olmaya başlayınca geldi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, FETÖ’nün darbe girişiminin üzerinden yaklaşık 1,5 ay geçtikten sonra Türkiye’ye geldi. Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Biden, darbe girişiminin hemen ardından Türkiye’ye gelmemesiyle ilgili özür dileyerek, “Keşke daha önce buraya gelebilseydim” ifadesini kullandı.
Editör: TE Bilisim