FETÖ’cü hainler tarafından 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen darbe girişiminin bastırılmasının ardından görülmeye başlanan ve darbecilerin yargılandığı 289 davanın 288’inde karar verildi. Yalnızca Çanakkale 5. Alay Komutanlığı davası sürerken, bu davanın da kısa sürede karara bağlanması bekleniyor. Davalara ilişkin son durumu 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Sedat Ayyıldız Diriliş Postası ile paylaştı. Ayyıldız’ın paylaştığı bilgilere göre, görülen davalardan 17’si istinafta inceleniyor. 146 dava dosyasının ise istinaf aşaması tamamlanarak inceleme için Yargıtay’a gönderildi. 66 dava Yargıtay’da onanarak, 4’ü kanun yoluna başvurulmaksızın toplam da 70 davada kararlar kesinleşti ve hukuki süreç tamamlandı. Davalardan 38’inin kararı Yargıtay’da bozulurken, 9’unun gerekçeli karar ve tebligat işlemleri, 8’inin ise bozma sonrası ilk derece mahkemesince gerekli prosedürü yürütülüyor.

BİN 638 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Türkiye genelinde görülen 288 fiili darbe davasında; 1.638 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 1.453 sanığa müebbet, 1.841 sanığa 1 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen sürelerde süreli hapis cezası, 2.922 sanığa beraat, 849 sanığı ise ceza verilmesine yer olmadığı kararı olmak üzere toplam 8.703 kişi hakkında karar verildi. Verilen kararların meslek ve rütbelere göre dağılımını da paylaşan Avukat Sedat Ayyıldız, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan sanıklardan 84’ünün general, 1.119’unun subay, 265’inin astsubay, 52’sinin uzman çavuş, 4’ünün polis memuru, 12’sinin er, 61’inin askeri öğrenci ve 29’unun sivil olduğunu aktardı. Müebbet hapis cezası alan sanıkların ise 24’ü general, 552’si subay, 175’i astsubay, 164’ü uzman çavuş, 12’si polis memuru, 91’i er, 352’si askeri öğrenci. Süreli hapis cezası alan sanıkların ise 28’i general, 782’si subay, 325’i astsubay, 398’i uzman çavuş, 154’ü polis memuru, 44’ü er, 30’u askeri öğrenci, 29’u sivil kişi ve biri de mülki amiri. Avukat Ayyıldız son olarak, 23 general, 444 subay, 419 astsubay, 590 uzman çavuş, 32 polis memuru, 1.286 er, 90 askeri öğrenci, 15 sivil kişinin ise beraat kararı aldığı bilgisini paylaştı.

“KURUMLAR ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI”

Yargılamaların süresi ve alınan kararları nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Sedat Ayyıldız, yüzlerce sanıklı davalarda binlerce sayfa belge ve iddianamelerden oluşan dosyaların söz konusu olduğunu hatırlattı. Ayyıldız, “Böyle bir tablo karşısında yeterli duruşma salonlarının oluşturulması, mahkeme salonu ve etrafında güvenliğin sağlanması, günlerce devam eden duruşmalar sırasında sanıklara verilen savunma imkân ve süreleri birlikte değerlendirildiğinde gelinen noktayı bir başarı olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum. Fiili darbe davaları özelinde herkes ve her kurum üzerine düşeni layıkıyla yapmış ve 5 yıl içerisinde biri hariç bu davaların ilk derece mahkeme safhaları tamamlanmıştır. Türk adaleti, bu fiili darbe davalarında kılı kırk yarmış, suçluyu suçsuzdan ayırmaya, suçlu olan herkese de hak ettiği kadar ceza vermeye çalışmıştır.” dedi.

Avukat desteği sağladık

Dava süreçlerine ilişkin şahsi gözlemlerini aktaran Ayyıldız, tarihi seyir içerisinde cuntacıların yaptıklarının yanlarına kâr kalacağı yönündeki düşüncelerinin onları motive ettiğini belirtti. “27 Mayısçılar yargılanmadığından Talat Aydemir cesaret bulmuştur.” diyen Ayyıldız, Aydemir’in iki kez darbe girişiminde bulunduğunu hatırlattı. Böyle bir ortamda darbecilere mani olunamayacağını söyleyen Ayyıldız, “27 Mart muhtıracıları, 12 Eylülcüler, 28 Şubatçılar, 27 Nisancılar yargılanmayacaklarından ve yaptıklarının yanına kâr kalacağından o kadar emindiler ki hiçbir tereddüt duymadılar.” ifadelerini kullandı. 15 Temmuz Derneği olarak ilk defa Muğla’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast davasına gittiklerinde duruşma salonunda FETÖ’cü teröristlerin laçkalıklarını görünce harekete geçtiklerini aktaran Sedat Ayyıldız, “Milli İrade Platformuyla birlikte mitingler ve gösteriler tertip etmeye başladık ki, bence bu davalar açısından önemli bir milattır. Böylece halkımızı mahkeme salonlarına gitmeye ve davalara sahip çıkmaya teşvik ettik. FETÖ’cü alçakların pişkinlikleri sona erdi. Aile Bakanlığımızla Dernek olarak işbirliği yapıp tüm şehit aileleri ve gazilerimize avukat tahsis ederek duruşmalarda temsil edilmelerini sağladık.” dedi.

Editör: TE Bilisim