ABD 2001 yılında işgal ettiği Afganistan’ı emperyalist ortaklarını da alarak terk ediyor. İşgalin devam ettiği 20 yılda 50 bini sivil, 200 bine yakın insan öldü. İşgalin amacını “terörü kaynağında bitirmek” amacıyla açıklayan ABD ve ortakları 20 yılda sözde amaçladığı hedefe ulaşamadı. Beyaz Saray Sözcüsü JenPsaki de 8 Temmuz’da yaptığı açıklamada ABD’nin askeri anlamda başarısız olduğunu itiraf etti.

“İNŞA EDEMEDİK”

NATO müttefiklerinin askeri mağlubiyet yaşadığı Afganistan’daki “İkinci hedefe yönelik başarısızlık” itirafı da Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi. Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Şansölyesi Angela Merkel, “Görünmesini istediğimiz gibi bir ulus inşa edemedik" ‘İstediğimiz ulusu inşa edemedik’ sözleriyle Batı’nın “Medeni” yüzünü gözler önüne serdi. Merkel’in açıklamaları, “Kendine benzemeyen toplumları asimile etme, sindirme, yok etme politikası güden” Batı’nın Afgan halkının direnişi karşısında çaresiz kaldığının itirafı olarak tarihe kaydedildi.

ALMANLARIN “SOYKIRIM” TARİHİ

Almanya’nın soykırım ve katliam tarihini gündeme getirdi. Genellikle Yahudi Soykırımı konusu gündeme gelse de Almanya’nın 18. Y.Y. sonunda başlayan bir sömürge tarihi var. Rakiplerine karşı sömürge faaliyetlerine geç başlayan Almanya, 1904-1907 yıllarında Afrika'nın günümüzde Namibya olan güneybatı bölgesinde yerel halka karşı da katliam yaptı. 1885’te bölgeye giden Almanya’ya karşı ilk isyan eden, Nama kabilesi oldu. 1903'te ayaklanan Namalar, yaklaşık 60 Almanı öldürdü. 12 Ocak 1904'te de SamuelMaharero idaresindeki Hererolar, Alman sömürgesine karşı isyan etti. Almanya'nın bölgeye gönderdiği General LotharvonTrotha, 11-12
Ağustos 1904'teki Waterberg Savaşı'nda isyanı bastırdı ve binlerce Herero ile Namayı çöle sürdü. Çöle gönderilenler, açlık ve susuzluktan öldü. General Trotha, sömürge sınırları içinde görülen yerlilerin vurularak öldürülmesi emrini verdi. 

HERERO’LARIN %80’İ KATLEDİLDİ

20’nci Yüzyıl’da gerçekleştirilen ilk soykırım hareketi olarak tarihe geçen katliamlarda, 65 bin Herero ve 10 bin Nama katledildi. Erkekleri katliamda ölen ve savunmasız kalan Herero ve Nama kadınları, Almanların tecavüzüne uğradı. Birleşmiş Milletler’in (BM) 1985’te yayımladığı Whitaker Raporu’nda Heroro nüfusunun yüzde 80’i ve Nama nüfusunun da yüzde 50’si 1904-1907 yılları arasında yaşanan sürgünler ve toplama kamplarında katledildi.

Tek bildikleri yıkmak

Geçmişte “Haçlı” ruhuyla Kudüs’ü, Endülüs’ü tarumar eden Batı, bugün “demokrasi götürme”, “medeniyet kurma” bahaneleri ile işgal ettiği bölgeleri yıkımla baş başa bırakıyor. Teknoloji, medya ve para ile dejenere edemediği toplumları işgal ederek kendi tasarladıkları Batı tipi bir hayatın yerleşmesini isteyen Batı Afganistan’da bu arzusuna ulaşamadı. Batı, 20 yılda terörü dünyaya yaydı ve terör kavramını algılara İslam’la anılır şekilde yerleştirmeyi başardı.

Editör: TE Bilisim