Durim Abazi / Özel Haber

Sırbistan Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde katil Beşşar Esed rejimi tarafından yönetilen Suriye’ye büyükelçi atayacağını duyurmuştu. Avrupa Birliği Sözcüsü Peter Stano, Sırbistan'ın tekrar Suriye'ye büyükelçi gönderme kararının Brüksel'in politikasıyla çeliştiğini kaydetti. Stano, Sırbistan’ın AB üyeliğinin yolu onların dış politikasıyla uyum sağlamak olduğunu hatırlattı. Sözcü Stano, “Suriye'de rejimle ilişkilerin normalleşmesine ilişkin AB'nin tutumu açık ve değişmez. Suriye rejiminin düzenlediği son seçimlerin hiçbir uluslararası normalleşmeye yönelik yol açamaz.” diye konuştu. 

ESED’İN MEŞRUİYETİ YOK”

Büyükelçiyi Şam'a göndermenin, devlet başkanına, bu durumda Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e itimatname vermek anlamına geldiğini dile getiren Peter Stano, “Beşşar Esed AB yaptırım listesinde bulunuyor ve devlet başkanı olarak demokratik bir meşruiyeti yoktur.” ifadelerini kullandı. Stano, “Rejim birliklerinin kimyasal silah kullanımı da dahil olmak üzere halka karşı uyguladığı acımasız kitlesel şiddeti yöneten, denetleyen biri. Bunlar AB üye devletlerinin, Esed'e itimatnamelerini devretmek için Şam'a büyükelçi göndermemelerinin sebepleridir. Orada, işlerden sorumlu, itimatnameleri devlet başkanına sunmak zorunda olmayan temsilcileri var.” dedi. AB’ye aday ülkelerin Şam'da temsil edilmesinin bu ülkelerin yetkisinde olduğunu belirten Stano, Belgrad kararı bu durumunda, “Sırp hükümetinin Avrupa entegrasyonunun ülke için stratejik bir öncelik olduğunu sürekli olarak teyit ettiği dikkate alınmalıdır.” diye belirtti.

İLİŞKİLER HİÇ KESİLMEDİ

Sırbistan'ın Suriye Büyükelçisi Jovan Vujasinovic'in dört yıllık görev süresi 2013'te sona erdi. 2013’ten sonra, yeni bir büyükelçi atanmadı ve şu ana kadar onun yerine Milan Vijatoviç sorumlu olarak görevini yürütüyordu. Sırbistan'ı Suriye'de temsil edecek büyükelçinin adı henüz açıklanmadı. Esed rejiminin insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarıyla itham edilmesinin ardından, 2012 yılında çoğu Avrupa ülkesi ve ABD, Şam'daki büyükelçilerini geri çekti veya faaliyetlerini "iş yükü" düzeyine indirdi. Sırbistan Dışişleri Bakanlığı, Sırbistan'ın "Suriye ile diplomatik ilişkilerini hiçbir zaman kesmediğini" söyledi.

Editör: TE Bilisim