THE Guardian'ın haberine göre, 17 medya kuruluşu tarafından yürütülen araştırmada NSO Group'a ait casus yazılımın küresel çapta yaygın ve kötü amaçlar için kullanıldığı ileri sürüldü. Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başta olmak üzere en az 10 hükümetin NSO Group'un müşterisi olduğu iddia edildi. Casus yazılımın aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için kullanan hükümetlere satıldığı öne sürüldü.

50 BİN TELEFONA SIZILDI

Araştırmayı yürüten The Guardian ve diğer medya ortakları, ilerleyen günlerde listede yer alan kişilerin kimliklerini açıklayacaklarını duyurdu. Şirket yöneticisi, din adamı, akademisyen, sivil toplum kuruluşu çalışanı, sendika yetkilisi, bakanlar, cumhurbaşkanları ve başbakanlar dahil çok sayıda hükümet yetkilisinin de listede yer aldığı bildirildi. Öte yandan Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan, 50 binden fazla telefon numarasının olduğu listede adı geçen kişilerin telefonlarını hacklemek için Pegasus'u kullandıkları iddialarını yalanladı. Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika ve BAE hükümetleri ise iddialara yanıt vermekten kaçındı.

GAZETECİLER VE AKTİVİSTLER LİSTEDE

NSO Group da hakkındaki tüm suçlamaları reddederek, "terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardımcı olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdiğini" ileri sürdü. Sosyal iletişim ağı WhatsApp da NSO Group hakkında, şirketin mesajlaşma hizmetini geniş kapsamlı casusluk için kullandığını, 20 ülkede aralarında 100 gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu bin 400'den fazla kişiyi izlediğini öne sürerek dava açmıştı.

Kaşıkçı da Pegasus’la izlenmiş

Pegasus ile takip edilen telefon numaralarının yaklaşık 500’ünün de Türkiye’den olduğu iddia edildi. Medya kuruluşları tarafından yapılan araştırmalar Suudi Arabistan tarafından İstanbul’da katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı da söz konusu programla takip edilmiş. Araştırmalar Kaşıkcı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'in telefonun da cinayetten günler sonra hacklendiğini ortaya koydu. Bir diğer iddiaya göre NSO cinayetin ardından Suudi rejimine hizmet vermeyi durdurdu fakat devreye giren İsrail hükümeti, NSO başta olmak üzere Candiru, Verint ve Quadream gibi siber güvenlik şirketlerini Suudilerle çalışmaya zorladı. Verilere göre, muhalifleri “sıkı” bir şekilde takip eden Birleşik Arap Emirlikleri de İsrail yazılımı ile 10 bin kişiyi takip etti.

Editör: TE Bilisim