ABD merkezli vakıf Chrest Vakfı’nın Türkiye'de bazı medya kuruluşlarına yüz binlerce dolar hibe verdiğini gösteren rapor yayımlandı.  ABD'nin fonladığı medya kuruluşları arasında 140Journos, gazeteci Ruşen Çakır'ın kurduğu Medyascope,  Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan yanlısı haberler yapan Serbestiyet ve P24 öne çıkıyor.

BİRÇOK KURULUŞ YER ALIYOR

Vakfın kendi internet sitesinden açıkladığı listede Türkiye'den birçok kuruluş var. On binlerce dolarlık destek alan kurumlar arasında Anadolu Kültür Derneği, Hrant Dink Vakfı, Filmmor Kadın Kooperatifi, 140Journos, Mezopotamya Vakfı, IKSV, Serbestiyet, Hafıza Merkezi, Sivil Sayfalar, Sabancı Üniversitesi, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Mekanda Adalet Derneği, Mor Çatı Kadın Derneği, Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi (EDAM) ile TESEV, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Yurttaşlık Derneği ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) bulunuyor.

DAVUTOĞLU-BABACAN MEDYASININ DA PARASI ABD'DEN

Chrest Foundation'dan destek alan medya organları arasında Serbestiyet de öne çıkıyor. 2021 yılında 49.995 dolar destek aldığı görülen Serbestiyet, Davutoğlu ve Babacan yanlısı haberleriyle dikkat çekiyor.

TETİKÇİLİĞE "SİVİL YAŞAMI DESTEKLİYORUZ" KILIFI

Takvim'in aktardığına göre kurumun resmi internet sitesinde kendilerine biçtiği "misyon" da açıkça görülüyor. Söz konusu ifadelerde "Türkiye'de sivil yaşamı destekleyen girişimlerin" fonlandığı belirtiliyor. Sözde sivil yaşamı destekleyen kuruluşun aslında Türkiye'de devlet ve millet düşmanı yayın organlarını finanse ettiği görülüyor. Sitedeki açıklama şu şekilde:

Chrest Vakfı'nın misyonu daha merhametli ve adil bir toplum yaratmak, ortak doğal kaynaklarımızı sorumlu bir şekilde yönetmek ve dünyada karşılıklı ilişkileri geliştirmektir.

Misyonumuzu, elimizdeki kaynakları Amerika Birleşik Devletleri'nde ceza adaleti reformu, çevrenin korunması ve çevresel sürdürülebilirliği ilerleten , Türkiye'de ise sivil yaşamı destekleyen girişimlere yönlendirerek gerçekleştiriyoruz.

ABD'nin fonladığı yayın kuruluşların tam listesi için: https://chrestfoundation.org/tr/grants-awarded/#

Editör: TE Bilisim