HEMEN her yayınlarında ve çıktıkları her platformda özgür ve bağımsız medya pozu veren bazı medya organlarının ABD merkezli Chrest Foundation Vakfı tarafından fonlandığının ortaya çıkmasıyla gözler bu noktaya çevrildi. Vakfın Türkiye’deki hangi medya organına yılda ne kadar milyon dolar destek verdiğini açıkladığı listede yer alan yayın organlarının ortak noktası ülkenin milli ve manevi meselelerini yıpratma çabası güden yayın içeriklerinde kendini gösteriyor.

DİNDARLARI ÖTEKİLEŞTİRME

İslam’a karşı nefreti körükleyen içerikleri sık sık sayfalarına taşıyan söz konusu listedeki medya organlarının arasında yer alan Medyascope’un laiklik kılıfında dindar kesimleri hedefe koyduğu yayınları dikkat çekiyor. Barış, huzur ve adaleti tavsiye eden İslam’ı radikal ve aşırıcı olarak servis eden Medyascope “Radikal İslamcılığı bırakanlar anlatıyor” başlığıyla yayınlanan röportajlarla algıyı gerçek gibi göstererek yine İslam’ı ve Müslümanları hedef almıştı. Dini değerleri hedef almada sicili kabarık olan ABD destekli Medyascope’un İslam’la olan kavgası sadece bunlarla sınırlı değil. Türkiye’de dini değerleri tahrip eden isimleri de sıklıkla canlı yayın ve programlara da konuk eden Medyascope’un kurucu Ruşen Çakır’ın ABD’den aldığı paraları nerelerde harcadığı da gözler önüne serildi.

ESNAFA AYAKLANMA MESAJI

Diğer yandan 140 Journos isim You Tube kanalı da ABD destekli yayın kuruluşları arasında yer alıyor. 60 bin dolarla fonlanan 140 Journos da yayınladığı videolarla dikkat çekiyor. Özellikle yakın zamanda koronavirüs salgınına ilişkin servis ettikleri video ile halkı sokağa çağırma mesajları vermeleri nedeniyle tepki toplamıştı. Pandemi nedeniyle zor zamanlar geçiren esnafa mesaj gönderen 140 Journos, “Veba” videosu ile ayaklanma mesajı verildi. Videoda konuşan Ankara Esnaf Oda Başkanı İsa Güven, “Bugün Türkiye’nin her ilinden beni arıyorlar; ‘Başkanım sokağa inelim miting yapalım taşkınlık yapalım’... Biz 15 aydır bu esnafı, ‘bugün düzeltiriz yarın düzeltiriz’, sabrediyoruz.” ifadeleri tepkilere neden olmuştu.

GAVURUN KILICINI SALLIYORLAR

Anadolu Yayıncılar Derneği’nden bazı medya kuruluşlarına yabancı ülkelerden fon sağlandığına dair açıklama geldi. Dernek, Türkiye’nin birliğini bozmaya çalışanlara, terör örgütü PKK’nın savunuculuğu yapanlara destek verdiğini ifade etti. Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Türkiye’de bazı medya kuruluşlarını fonladığına dair açıklamalarını desteklediklerini belirterek, “Bu mecralar, Erdoğan’a ‘diktatör’ derler, ezana, bayrağa karşı çıkarlar, kadın hakları adı altında LGBT’yi, feminizmi savunurlar, bu topraklara ait gelenek, kültür, değer ne varsa yok sayar, bu ülke bölünsün, parçalansın isterler. Mesele demokrasi değildir. Beşinci kol faaliyeti yapmaktır. Demokrasiyi kılıf olarak kullanmaktır. Hangi milli meselede bu kuruluşlar devletimize destek vermiştir. Gavurun ekmeğini yiyen gavurun kılıcını sallar” dedi. Burhan ayrıca “320 üyemizle birlikte bütün bunların denetim altına alınmasını istiyoruz” mesajını verdi.

5. kol faaliyetine müsade etmeyiz
ABD’deki Chrest Foundation Vakfı, Türkiye’de iktidar karşıtı yayın yapan kuruluşlara yüz binlerce dolar hibede bulundu. Amerikan merkezli vakıf, 5 milyon liradan fazla hibenin hepsini Türkiye’deki muhalif medyaya verdi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kimsenin şüphesi olmasın ki, ne basın özgürlüğü ne de bir başka bahaneyle demokrasimizi kimsenin masasına meze yaptırmayız. Yeni kisveler altında beşinci kol faaliyetlerine müsaade etmeyiz.” ifadelerini kullandı.

***

Demokrasi ve barış kılıfında

ABD’DEKİ Chrest Foundation Vakfı’nın internet sitesinde yer alan kuruluş amacına ilişkin maddeler oldukça barış yanlısı bir maske taktıklarını gösteriyor. Ancak vakfın Türkiye’deki Kürt ve Ermeni’leri odağına alması söz konusu medya organlarının yayınlarıyla yan yana getirildiğinde foyaları dökülüyor. İşte o maddelerden birkaçı:

• Türkiye ve Ermenistan arasında diyalogu teşvik etmek.

• Yeni toplumsal protesto şekilleri hakkında bir atölye çalışması düzenlenmesi.

• Sivil toplum kuruluşlarını Kürt sorununun barışçıl çözümüne ilişkin girişimleri arasında eşgüdüm sağlamaya teşvik etmek.

• Toplumsal cinsiyet ve etnisite hakkında disiplinler arası bir akademik atölye çalışmasının gerçekleştirilmesi.

Türkiye’nin sinir uçlarını kaşıyorlar

“Bağımsız ve tarafsız” gazetecilik pozları ile Türkiye’nin milli ve manevi değerlerine saldıran sözde medyanın ABD tarafından fonlandığının ortaya çıkması gündeme oturdu. Chrest Foundation Vakfı’nın özellikle “LGBT propagandası, Kürt Sorunu” gibi konular üzerine destek vermesi dikkat çekti. Chrest Foundation Vakfı’nın Gezi Olayları’ndan 1 yıl önce Sabancı Üniversitesi’ne “Yeni toplumsal protesto şekilleri hakkında bir atölye çalışması düzenlenmesi” amacıyla verdiği destek en göze çarpan hareket olarak öne çıktı.

Editör: TE Bilisim