Azerbaycan’ın Gence kentinde ‘Şuşa Beyannamesi: Milli Manevi Değerlerimize Bağlılık ve Gelecek İş birliği İçin Yeni Fırsatlar’ başlıklı konferans düzenlendi. Numan Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, “Karabağ zaferi, sadece işgal edilmiş toprakların kurtarılmasını sağlamadı aynı zamanda güçlü olanın değil, arkasını bir yerlere dayayanın değil haklı olanın kazanacağını bütün dünyaya gösterdi” ifadelerini kullandı. 

‘SİYASAL MİMARİNİN GEREKLİLİĞİ’

Karabağ zaferiyle dünyanın iki yüzlülüğü ve çifte standartlılığın ortaya çıkartıldığını belirten Kurtulmuş, 30 yıllık işgal boyunca başta Minsk üçlüsü olmak üzere dünyanın ses çıkartmadığını, BM’nin inisiyatif almadığının altını çizdi. Kurtulmuş, “Bu haksızlığın giderilmesiyle birlikte bizim yıllardır söylediğimiz dünyada yeni ve adil bir düzenin kurulması gerektiği fikri de açıkça ortaya çıktı. Beş ülkenin yönettiği bir dünya sisteminin yönetilemez olduğu, güçlü olanın, arkasını güçlülere yaslayanların ayakta durduğu, güçlü olmayanların ise hakkının yenildiği bir dünyanın çekilmez bir dünya olduğu ortaya konuldu. Azerbaycan'ın zaferi, dünyada yeni bir siyasal mimarinin kurulması gerekliliğini de ortaya çıkardı” diye konuştu.

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, Türkiye ve Azerbaycan arasında, aynı zamanda tüm Türk dünyasında ‘Dilde, dinde, şuurda, eylemde, işte, ruhta ve kültürde birliğin’ önemini vurguladı.

‘DÜNYAYA DİPLOMASİ ÖRNEĞİ GÖSTERDİLER’ 

AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala ise Azerbaycan’ın vatan savaşında kazandığı haklı zaferin kendileri için gurur kaynağı olduğunu, kahraman Azerbaycan ordusunun 44 günde dört dörtlük zafer kazandığını kaydetti Ala, Cumhurbaşkanı Aliyev'in dirayetli liderliği ile işgal altındaki toprakları kurtararak 30 yıllık işgale son verdiğini belirterek, “ Erdoğan ile Aliyev’in dostluk ve kardeşliği dünyaya yeni diplomasi örneği gösterdi. Ermenistan işgal ettikleri bölgeleri yakıp yıkmıştı çünkü buranın kendilerine ait olmadığını biliyorlardı. İnsan kendi vatanını yakamaz. Ermeniler bu yaptıklarıyla Karabağ'ın kendilerine ait olmadığını gösterdi. Karabağ Azerbaycan toprağıdır”

Editör: TE Bilisim