Türkiye'nin ciğerleri ormanlar 4 gündür yanıyor. Orman yangınlarını söndürme çalışmaları iyiye doğru gidiyor. Tüm Türkiye söndürme çalışmaları için seferber oldu. 28-29 ve 30 Temmuz’da 22 ilde çıkan 71 orman yangınından 57’si kontrol altına alındı. Yangınların devam ettiği Adana, Osmaniye, Antalya, Mersin ve Muğla’da söndürme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

BİNLERCE PERSONEL GÖREVDE

Orman yangınlarına müdahalede 3 uçak, 9 İHA, 1 JCB, 38 helikopter, 620 arazöz, 63 su ikmal aracı, 39 su tankeri, 54 iş makinesi, 2 TOMA, 9 tır, 184 arazi aracı, 45 itfaiye aracı, 21 araç, 2 ekskavatör, 46 ambulans, 13 UMKE aracı ve 4 mobil komuta aracı kullanılıyor. Ayrıca 4 bin Orman personeli ve 187 sağlık personelinin bölgelerdeki mücadelesi aralıksız devam ediyor.

ADANA’DA 7 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Adana’nın Feke, Aladağ ve Kozan ilçelerinde çıkan orman yangınlarına müdahale sürüyor. Yangınların yerleşim yerlerine ulaşmaması için, yanan alanların etrafı çevrelendi. Yangın nedeniyle çevredeki 7 mahallede çok sayıda ev tahliye edildi. Aladağ ilçesinde Boztahta mevkisinde başlayan yangın ise kuvvetli rüzgârın etkisiyle Karaisalı ve İmamoğlu ilçelerinin sınırlarına kadar ulaştı. Feke ilçesinde Karacauşağı mevkisinde yangın çıktı.

OSMANİYE’DE EVLER YANDI

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki yangına müdahale havadan ve karadan sürüyor. Yerleşim yerlerine yakın olan yangın nedeniyle bazı evler tedbir amacıyla boşaltıldı. Daha önce tedbiren boşaltılan bazı ev ve ahırlar alevlerin sıçramasıyla kullanılamaz hale geldi.

ANTALYA HENÜZ SÖNMEDİ

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz’da başlayan yangınlar devam ediyor. 10’dan fazla mahalleyi küle çeviren yangınlara havadan ve karadan müdahale sürüyor. Ancak bölgede etkili olan poyraz sebebiyle alevler hızla yayılıyor. Ekiplerin müdahalesine rağmen yangın kontrol altına alınamıyor. Akseki ilçesindeki yangın da rüzgarın etkisiyle büyüdü. Gece saatlerinde bir yangın haberi de Gazipaşa ilçesinden geldi. Sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale başlayınca Gazipaşa ilçesindeki yangın büyük oranda kontrol altına alındı.

MERSİN’DE KOYLAR YANIYOR

Mersin’in Aydıncık ve Silifke ilçelerinde çıkan yangınları söndürme çalışmaları sürüyor. Yangın, rüzgarın da şiddetini arttırmasıyla gece saatlerinde ilçe merkezi sınırlarına kadar yayıldı. Daha önceden tedbir amaçlı boşaltılan bazı evlere kadar sıçradı. Silifke ilçesindeki Boğsak koyunda başlayan yangın da söndürülmeye çalışılıyor. Şiddetli rüzgar nedeniyle yangın Işıklı, Hırmanlı ve Yeşilovacık mahallelerine de yayıldı. Yangın nedeniyle bölgedeki ev, otel ve kamp alanları tahliye edildi.

MUĞLA’DA 80 HEKTAR YANDI

Muğla’nın Marmaris ilçesinde alevlerin tehdit ettiği bazı mahalleler tahliye edildi. Marmaris Armutalan Mahallesi’nde 29 Temmuz’da çıkan yangınla mücadele gece boyu sürdü. Yangın, rüzgarın etkisiyle İçmeler Mahallesi’ne ulaştı. Bölgedeki bazı otel ve yazlıklar tedbir amacıyla tahliye edildi. Marmaris’in turistik mahalleleri Orhaniye ve Hisarönü’ne doğru ilerleyen alevlerin önünü kesmeye çalışıyor. Milas’taki 80 hektarlık ormanlık alan küle döndü.

ACI HABER MARMARİS’TEN

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki yangında bir kişi vefat etti. Böylece yangında vefat edenlerin sayısı 4’e yükseldi. Vefat eden son kişinin 25 yaşındaki yangın gönüllüsü Şahin Akdemir olduğu öğrenildi. Akdemir’in sosyal medya hesabından paylaştığı son video hüzne boğdu. Akademir paylaşımında, “Su taşımaya devam. İtfaiyecileri su taşıyacağız. Allah hayırlarımızı kabul eylesin.” sözlerini kullandı.

8 İLDE ORMAN YASAĞI

Yangınların önüne geçmek için valiliklerce birçok ilde ormanlık alana giriş yasağı getirildi. İstanbul, Bursa, Balıkesir, İzmir, Aydın Çanakkale, Gaziantep ve Niğde’de de ormanlık alanlara girişler yasaklandı.

Editör: TE Bilisim