İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

Osmaniye ve Manavgat’ta çıkan yangınlarla ilgili 6 kişi gözaltına alınırken, yine Ankara’da Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı’nda otları tutuşturarak sabotaj girişiminde bulunan 1 kişi yakalanmıştı. Ülkenin güneyi ve batısının alevlere neden teslim olduğuyla ilgili sebepler tartışılmaya başlandı. Türkiye’nin 71 farklı bölgesinde başlayan yangınlar sonrası akıllara sabotaj ve terör ihtimalini getirdi. Daha önce HDP ve terör örgütü PKK’dan bu yönde tehditler vardı. Türkiye’nin güvenlik güçleriyle içeride ve dışarıda terör örgütünün tepesine binmesi, örgütün günden güne çözülmeye gitmesi, sayılarının artık yok denecek kadar az olması dağ kadrosunu farklı terör eylemlerine itme arayışına ittiğini ortaya koyuyor.

90’LI YILLARDAN GELEN TALİMAT

90’lı yıllarda Parmaksız Zeki kod adıyla Bingöl saldırısını planlayan üst düzey PKK’lı Şemdin Sakık, “Bodrum’a iner yatlarını yakarız, Antalya’ya iner seralarını yakarız, İzmir’e ulaşır ormanlarını yakarız” diyerek cani örgütün tükenmek üzereyken hedefini ortaya koymuştu. PKK elebaşı Murat Karayılan 22 Haziran 2020’de “Hiçbir genç çaresiz değildir, ‘Silahımız yoktur diyebilirler’ silahları çakmak ve kibrittir” diyerek militanlarına çaresiz kaldıklarında şehirleri ve kırsal kesimi yangın yerine çevirme talimatı veriyordu. Yine HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da 11 Eylül 2015’te “Cizre yanarsa Bodrum yanar” diyerek örgüte düzenlenen operasyonlar üzerinden Türkiye’yi tehdit etmişti.

Sabotaj ihtimali araştırılacak

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde çıkan yangınlar sonrası pek çok insan mağdur olurken, çok sayıda ev ve tarım alanı kül oldu. İlgili bakanlar Antalya’nın Manavgat ilçesinde yangın söndürme çalışmalarını takip ediyor. Yangınların çıkış nedenleri özellikle terör ve sabotaj ihtimalinin araştırılması için özel ekipleri kuruldu. Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde kurulan özel ekipler terör ve sabotaj ihtimalini araştıracak.

Editör: TE Bilisim