Durim Abazi / Özel Haber

Sırbistan  Cumhurbaşkanı Vuçiç, forumda yaptığı konuşma sırasında, üç ülke vatandaşlarının daha iyi yaşaması için geçmişi geride bırakıp geleceğe bakmamız gerektiğini savundu. Aleksandar Vuçiç, ana hedeflerden birinin 1 Ocak 2023'te vatandaşların ve malların serbest dolaşımı açısından üç ülke arasında sınır olmaması gerektiğini vurguladı. Vuçiç, “Birinci koşul karşılıklı güven inşa etmektir. İkinci koşul ise hükümetlerimizin bu sonuçlara hızla ulaşıp ulaşmadığını görmek. Yönetimimizin tüm bu zaaflarını aşsak da aşamasak da 1 Ocak 2023'te bunu başarabilirsek, ülkelerimiz arasında sınır kalmayacak. Sınır kapıları olacak ama vatandaşlarımız için olmayacak.” dedi.

ÜÇ KONUDA ANLAŞMA

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç arasında Üsküp'te düzenlenen "Bölgesel İşbirliği Ekonomik Forumu"nda iki mutabakat zaptı ve devletlerarası anlaşma imzalandı.

Üç ülkenin liderlerinin imza attıkları meseleler aşağıdaki gibidir: “Batı Balkanlar'da İthalat, İhracat ve Mal Hareketlerinin Kolaylaştırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası.” Bu, malların ithalatı, ihracatı ve hareketi, transit ile ilgili formalitelerin basitleştirilmesi; gümrük ve diğer yetkili makamların işbirliği; gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı konularında özel hükümlerin yanı sıra gıda dışı endüstriyel ürünlerin serbest dolaşımını kapsıyor.

“Batı Balkanlar'da Afet Koruma ve Kurtarma İşbirliği Anlaşması.” Buna göre, afet durumunda yardım etmek için 3 devlet arasındaki hazırlığı içeriyor. “Geçici oturma iznine ilişkin bölgedeki işgücü piyasasının hareketine ilişkin muhtıra.” Kosovalı liderler ise Rama, Vuçiç ve Zaev’in Arnavutluğu da kapsayan girişimini “Mini Yugoslavya’yı” kurmak istediklerini söylemişti. Kosova, Bosna-Hersek ve Karadağ "Bölgesel İşbirliği Ekonomik Forumu"na katılmadı.

Editör: TE Bilisim