Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin, Afrika turu kapsamında başkent Kahire’ye gelen Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra’yı kabul ettiği bildirildi. Görüşmede, “ Tunus Cumhurbaşkanı Said’e tam destek verilmesi, ülkenin güvenlik ve potansiyelini koruyarak halkın seçim ve iradesinin uygulanmasını sağlayacak her şeye destek verilmesi” konusunda uzlaşıya varıldığı, ayrıca Nil Nehri’nin ana kolu Mavi Nil üzerindeki Hedasi Barajı’na ilişkin son gelişmelerin ele alındığı ifade edildi.

CEZAYİR’İN SESSİZLİĞİ DIKKAT ÇEKTİ

Öte yandan, Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Lamamra ile Sisi’nin ortak Arap eylemini aktif hale getirmenin yanı sıra Filistin meselesini ve Libya’daki durumu ele aldığı ifade edildi. Açıklamada, Tunus konusuna değinilmedi. Lammara Tebbun’un mesajını doğrudan Said’e götürdü. Afrika turu kapsamında Sudan, Etiyopya ve Mısır ziyaretinin ardından Tunus’a gelen Lamamra, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Tebbun’un talimatıyla Tunus’u ziyaret ettiğini ve Tunus Cumhurbaşkanı Said ile görüştüğü belirtti. Said’e Cezayirli mevkidaşı Tebbun’dan sözlü bir mesaj ilettiğini kaydeden Lamamra, mesajın içeriğine ilişkin bilgi vermedi.

NAHDA: TAVİZE HAZIRIZ

Öte yandan Tunus’ta Nahda Hareketi Partisi, erken seçime gitmek de dahil olmak üzere demokratik geçiş sürecine geri dönülmesi için tavizler vermeye hazır olduğunu belirtti. Nahda Yürütme Ofisi üyesi ve milletvekili Muhammed el-Kumani, ülkedeki krizin çözüm aşamasına girdiğinin söylenebilmesi için bazı taleplerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Kumani, ilk olarak Meclis’in yeniden faaliyete geçmesi, ikinci olarak ise yeni hükümeti kurması için ulusal bir şahsiyetin görevlendirilmesini istediklerini aktardı. Kumani, Nahda’nın, ülkenin kısa sürede erken seçime hazırlanmasıyla ilgili çözümlerin bulunacağı ve seçim kanunu ile siyasi adımların tartışılacağı bir siyasi diyaloga açık olduğunu ve bu konuda esnek davranacağını dile getirdi.

SAİD’İ ELEŞTİRENLERE TUTUKLAMA

Kimsenin özgürlüğünü kısıtlamadıklarını belirterek, “ Darbe yapmadım, diktatör değilim” diyen Kays Said’i yalanlayan gelişmelere sahne oluyor. Alınan bilgilere göre, Said’i eleştiren milletvekillerine yönelik tutuklama kampanyası başlatıldı. İslami eğilime sahip El Kerame Partisi’nden yapılan açıklamaya göre, partinin iki milletvekili Mahir Zid ve Muhammed Affes, askeri soruşturma kapsamında tutuklandı. Kısa bir süre önce bağımsız milletvekili Yasin Ayari de, Said’in hamlesini “askeri darbe” olarak nitelediği için tutuklanmıştı.

Editör: TE Bilisim