ABD, Afganistan’dan çekilmesinden sonra Taliban tarafından hedef alınabilecek binlerce Afgan için hazırladığı yeni mülteci programının ayrıntılarını açıkladı. Planda, ABD’ye yerleşmek isteyen Afganların ülkelerinden kendi olanaklarıyla çıkarak üçüncü bir ülkeye gitmelerinin öngörülmesi dikkat çekti. Buna göre, Afgan mültecilerin ABD’ye başvuru sürecinin tamamlanması için bu üçüncü ülkelerde 12 ila 14 ay beklemeleri gerekecek.

ABD’YE HİZMET EDENLER ÖNCELİKLİ

ABD’nin yeni mülteci planı, 20 yıllık işgal sürecinde Amerikan askerlerine yardım ettikleri için Taliban’ın hedef alabileceği tercümanlar, başka görevleri yürüten kişiler ve ailelerini kapsayan Özel Göç Vizesi (SIV) programına girememiş Afganlar için hazırlandı. ‘Priority Two’ isimli yeni mülteci planında, ABD’nin fonladığı projelerde, ABD merkezli sivil toplum kuruluşlarında ve medya organlarında çalışmış Afganlara, olası Taliban şiddetinden kurtulması için mülteci statüsü verilmesi öngörülüyor. Plana göre en az 50 bin kişinin bu şekilde ABD’ye gitmesi bekleniyor.

REFERANS ŞARTI VAR

Ancak ABD Dışişleri’nin ayrıntılarını dün açıkladığı planda, bu kişilerin ABD’ye yolculuğunun üçüncü ülkeler üzerinden sağlanacak olması dikkat çekti. Plana göre, yeni programa dahil olmak isteyen kişilerin, bir Amerikan kurumundan veya Afganistan’da çalıştıkları ABD bağlantılı kurumun en üst düzey Amerikalı yetkilisinden referans alması gerekiyor. Bu referansla başvuran kişilere ‘bir Amerikan hükümeti sistemine’ girip girmedikleri konusunda e-posta yoluyla cevap verilmesi planlanıyor.

KENDI İMKÂNLARI İLE…

Olumlu cevap alanların ise Afganistan’dan kendi olanaklarıyla çıkıp üçüncü bir ülkeye gitmeleri, başvuru süreçlerinin tamamlanması için de bu üçüncü ülkede 12 ila 14 ay beklemeleri öngörülüyor. ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Ned Price, “Afganların üçüncü bir ülkeden vize almalarının veya bazı durumlarda üçüncü bir ülkeye girmenin yolunu bulmalarının son derece zor olduğunun farkındayız” dedi. Gazetecilere brifing veren üst düzey bir ABD Dışişleri yetkilisi ise “Potansiyel çıkışlara hazırlıklı olmak için komşu ülkelerle ve Birleşmiş Milletler ile şimdiden temastayız” dedi.

ROTA: PAKİSTAN YA DA TÜRKİYE

İsmi açıklanmayan yetkili, Pakistan›ın Afganistan sınırının açık kalmasının önemli olduğunu, bazı kişilerin de İran üzerinden Türkiye›ye seyahat edebileceğini söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün sığınmacı ve mülteci bölümünün yöneticisi Bill Frelick, İran ve Pakistan’ın sınır kontrollerini sıkılaştırması sonucunda ABD’nin mülteci programından faydalanmak isteyen kişilerin zor durumda kalacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim