8 günde 174 orman yangınını söndüren Türkiye, Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi’ne (The European Forest Fire Information System) göre dünyada yangına en hızlı müdahale eden ülke oldu. Türkiye, 39 ilde çıkan orman yangınlarına karşı 20 su atar uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 6 yönetim helikopteri olmak üzere toplam 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinası ve yaklaşık 5250 personel ile tarihi bir mücadele yürüttü. 15 yangının kontrol altına alınması içim ekipler can hıraş çalışıyor.

AYNI MERKEZDEN ATTILAR

Bu başarılı performansına karşın, ajans, kendisine bağlı sahte hesaplar, ünlüler ve fenomenler aracılığıyla Türkiye’yi uluslararası arenada aciz göstermek için Help Turkey etiketiyle dünyaya sözde yardım çağrısı yaptı. Etiketle paylaşılan tweetlerin yaklaşık 2 milyonu aynı merkezden atıldı. 4 binden fazla sahte hesabın kullandığı karalama kampanyasında, tweet atan binlerce hesabın gözden kaçmak için isim değişikliği yaptığı gözlendi. Türkiye’yi doğrudan hedef alan etiketle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Başsavcılık, orman yangınlarıyla ilgili “Help Turkey” etiketiyle yapılan ve suç unsuru teşkil eden paylaşımlara ilişkin resen soruşturma başlattı.

CHP’DEN ARKANIZDAYIZ MESAJI

Savcılığın soruşturma kararına ilişkin ilk itiraz CHP’den geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, soruşturmayla ilgili “Help Turkey etiketiyle yapılan tüm paylaşımların verisi, ağ analizleri elimizde mevcut. Bu cadı avında masum bir vatandaşımızın canı yanarsa, CHP sonuna kadar avukatıdır” diyerek Türkiye karşıtı trollere sahip çıktı.

Editör: TE Bilisim