20 yıllık Afganistan işgali sırasında kullandığı işbirlikçi Afganlara “vefa” borcunu ödemek için harekete geçti. Hafta başında, Priority 2 ismi verilen programa göre, ABD’ye hizmet eden yaklaşık 50 bin kişi aileleriyle birlikte ABD’ye götürülecek. ABD’nin, programa uygun isimleri doğrudan götürmek yerine Türkiye ve Pakistan üzerinden rota çizmesi dikkat çekti. Programa dahil olmak isteyen kişilerin, bir Amerikan kurumundan veya Afganistan’da çalıştıkları ABD bağlantılı kurumun en üst düzey Amerikalı yetkilisinden referans alması gerekiyor.

ROTA TÜRKİYE Mİ?

Şartları sağlayan Afganlar için asıl zorlu süreç bundan sonra başlayacak. Buna göre ABD, kendisine hizmet eden Afganları uçaklara doldurup doğrudan ABD’ye götürmek yerine, Türkiye ve Pakistan gibi “üçüncü ülkeleri” adres gösterdi. Kendi imkânları ile Afganistan’dan çıkması gereken Afganların, üçüncü ülkelerde 12-14 ay vize beklemeleri gerekecek.

TÜRKİYE’DEN SERT TEPKİ

ABD’li yetkililer birinci ağızdan Türkiye ismini anmasalar da ajanslara konuşan ve ismi açıklanmayan bir yetkili ise Pakistan ve Türkiye’ye üzerinden bir rota çizmesi tepki çekti. Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, İletişim Başkanı Fahrettin Altun başta olmak üzere Türkiye söz konusu plana olduk sert tepki gösterdi. Bilgiç, “Türkiye olarak ABD’nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı kararı kabul etmiyoruz. ABD eğer bu kişileri ülkesine almak istiyor ise doğrudan uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür” ifadelerini kullandı. Altun ise yaptığı açıklamada, “Türkiye kimsenin bekleme odası değildir, olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

AÇIKLAMALAR ÇELİŞKİLİ

ABD’nin söz konusu skandal planı sert tepki çekince geri adım atma ihtiyacı hissetti. Dışişleri Sözcüsü Ned Price düzenlediği basın toplantısında “Kimseyi, Türkiye dahil belirli bir ülkeye yönlendirmedik” dedi. Price, şu ifadeleri kullandı: “Koruma arayan bireyleri belirli güvenli bölgelere yönlendirmenin veya teşvik etmenin, ABD hükümetinin politikası olmadığını belirtmek istiyorum. Kimseyi, Türkiye dahil belirli bir ülkeye yönlendirmedik. Afganların Türkiye’ye seyahat etme olasılığına ilişkin açıklamaların neden olduğu endişeden üzüntü duyuyoruz.”

Editör: TE Bilisim