Ulusal basındaki haberlere göre, ülkenin kurucu lideri Muhammed Ali Cinnah tarafından 74 yıl önce ilan edilen bağımsızlığın yıl dönümünde, başkent İslamabad'da 31, 4 eyalet başkentinde de 21 pare top atışı yapıldı. Karaçi'de Cinnah'ın "Mezar-ı Kaid" ve Lahor'da Pakistan'ın milli şairi Muhammed İkbal'in "Mezar-ı İkbal" olarak bilinen anıt mezarlarında askeri tören gerçekleştirildi.

YEŞİL VE BEYAZ RENKLERLE DONATILDI

Yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) tedbirleri altında askeri geçit törenlerinden yürüyüşlere kadar çeşitli sosyal etkinliklerin düzenlendiği ülkede, sokaklar, cadde ve pazarlar Pakistan bayrağının yeşil beyaz renkleriyle donatıldı ve ışıklandırıldı. Başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere ülkede resmi ve özel dairelerde bayrak çekme törenleri ve özel programlar tertip edildi.

MUHAMMED İKBAL RAHMETLE YAD EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Arif Alvi, başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, bugün Pakistan’ın bağımsızlığı sırasında ülkenin karşılaştığı zorlukların farkına vardıklarını belirterek, Muhammed Ali Cinnah, Muhammed İkbal ve diğer bağımsızlık hareketi liderlerini rahmetle yad ettiğini söyledi.

Başbakan İmran Han ise bağımsızlık günü dolayısıyla paylaştığı mesajında, Afganistan’daki çatışmaya değinerek, burada askeri bir çözümün olmadığını vurguladı.

YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA BARIŞ VURGUSU

Han, ülkesinin Afganistan’da kalıcı barış ve istikrar için müzakere edilmiş siyasi uzlaşıyı desteklemeye devam edeceğine dikkati çekerek, Pakistan’ın sosyoekonomik gündemini sürdürmek için yurt içinde ve yurt dışında barış istediklerini bildirdi.

Öte yandan Han, Cammu Keşmir'deki kardeşlerini de unutmamaları gerektiğine işaret ederek, bölge halkının haklı davasına olan desteklerini sürdüreceklerini vurguladı.

Editör: TE Bilisim