Son 10 gündür ülke geneli ilerleyişini hızlı bir şekilde sürdüren Taliban, Afganistan'da başkent Kabil hariç tüm büyük vilayet merkezlerini ve sınır kapılarını ele geçirdiği bildiriliyordu.

Taliban'ın Kabil'e her an giriş yapacağı ifade edilirken beklenen açıklama Afganistan İçişleri Bakanlığı'ndan geldi.

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın her yönden başkent Kabil'e girmeye başladığını açıkladı.

TALİBAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Öte yandan Taliban'dan İçişleri Bakanlığının açıklamasına karşı yapılan açıklamada Kabil'e giriş yapılmaması ve Kabil girişinde unsurların durdurulduğu açıklandı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda başkent Kabil'in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini duyurdu.

Mücahid, Kabil'in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.

YÖNETİM TALİBAN'A DEVREDİLECEK

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

Afganistan İçişleri Bakanı Vekili ise yönetimin, geçici bir yönetim aracılığıyla ve barışçıl bir şekilde devredileceğini açıkladı.

Sputnik'in Arapça servisi Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin bugün görevi bırakma niyetinde olduğunu bildirdi.

"TALİBAN'A KARŞI GELMEYİN"

Reuters'ın aktardığı bilgiye göre  Afgan akademisyen ve eski İçişleri Bakanı "Ali Ahmed Celali" Afganistan'daki geçiş yönetiminin başına getirilecek.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, milletvekillerine gönderdiği Whatsapp mesajında Taliban karşıtı tavır almamaları çağrısında bulundu.

BAGRAM HAVA ÜSSÜ ELE GEÇİRİLDİ

Afganistan'da 5 bin mahkumun bulunduğu Bagram Hava Üssü'ndeki Afgan hükümeti askerlerinin Taliban'a teslim olduğu bildirildi.

Afgan bir yetkili, Bagram Üssü'ndeki Afgan askerlerinin Taliban'a teslim olduğunu açıklarken, üsteki mahkumların durumuna ilişkin bilgi verilmedi.

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin de TRT World'e yaptığı açıklamada, yetkinin barışçıl devrini ve Kabil'e barışçıl şekilde girmek istediklerini belirterek, "Herkes için genel af ilan edildi." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın kontrolüne giren yerlerdeki ilk icraatlarından biri, cezaevlerinde bulunan tüm mahkumları serbest bırakmak oluyor.

Mayıs ayından bu yana Taliban ele geçirdiği yerlerde binlerce mahkumu serbest bıraktı.

GANİ ÜLKEYİ TERK ETTİ

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, akşam saatlerinde Kabil Havalimanı'ndan kalkan bir uçakla ülkesinden ayrıldı.

Sabah saatlerinde Taliban'ın başkent Kabil'e girmesinin ardından, 2014 yılından beri ülkenin cumhurbaşkanı olan Gani, Afganistan'ı terk etti.

Gani, dün yaptığı açıklamada, Taliban'a karşı cumhurbaşkanı olarak vatanını savunmaya devam edeceğini duyurmuştu.

Gani'nin ayrıldığını sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile doğrulayan Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ise "Afganistan'ı zor zamanda terk etti. Allah ondan hesap soracak." ifadelerini kullandı.

Afganistan Savunma Bakanı Vekili Bismillah Muhammedi ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Ellerimizi arkamızdan bağladılar ve vatanı sattılar. Gani ve ekibine lanet olsun." ifadelerin kullandı.

Editör: TE Bilisim