M5.com'un haberine göre IMEMO Uluslararası Güvenlik Merkezi ve Rusya Bilimler Akademisi Araştırmaları Enstitüsü Yakın ve Orta Doğu Bölümü’nde kıdemli araştırmacı olan Vladimir Sotnikov "“Erdoğan’ın uzun süredir Orta Asya ülkelerini politikalarının yörüngesine dahil etme planları var. Sözde “Türk dünyası” yaratma fikri besliyor ve politikaları ile bu fikri destekliyor.  Türkiye ve Rusya’nın birçok temas noktası var: Suriye’de, Libya’da bunlar çoğunlukla sıcak noktalar." dedi. 

"BİZİM İSTEDİĞİMİZ KESİNLİKLE BU DEĞİL"

Orta Asya aynı zamanda bir ortak çıkarlar bölgesi olduğunu hatırlatan Sotnikov "Türkler burada varlıklarını artırdı ve bizim istediğimiz kesinlikle bu değil. Ülkemiz ile Orta Asya devletleri arasındaki ortaklığı yeniden güçlendirmeyi amaçlıyoruz" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE BU COĞRAFYALARDA RUS DÜNYASININ YERİNİ ALDI"

Rus siyaset bilimci ve oryantalist Stanislav Tarasov ise Orta Asya’daki Türk varlığını şu şekilde yorumladı: 

Bu topraklarda Türkiye’nin etkisi hissedilir hale geldi. Kırgızistan ve Özbekistan’ı ziyaret ettiğimde buna kendim de ikna oldum. Türkiye bu coğrafyada Rus dünyasının yerini aldı: Rus kültürü ve dili her yerde yerini Türk televizyon programları, Türk eğitim sistemi, Türk düşüncesine bırakmış durumda.

"TÜRKLER HER ALANDA AKTİF"

Bunların yanı sıra Türk çok uluslu şirketleri de iş hayatında aktif olarak projeler geliştiriyor. Hem inşaatta hem de sanayide: madencilik, gıda, enerji ve Rusya’nın bir zamanlar düşüncesizce ayrıldığı ülkelerin ekonomisinin altyapı sektörlerinde çok etkin faaliyetler yürütüyorlar.

Editör: TE Bilisim