14 bin bilim insanı iklim krizine karşı adım atarak bir bildiriye imza attı. Özellikle son dönemde çıkan orman yangıları, sel felaketleri ve eriye buzulların ardından bilim insanları “mevcut iklim krizimizi görmezden gelmek, büyük acılara ve felaketlere yol açabilir” uyarısında bulundular.

BioScience bilimsel dergisinde yayımlanan makale 2019 yılında küresel bir “iklim acil durumu” ilan eden ve dünyanın yaşamsal belirtilerini sera gazı emisyonları da dahil olmak üzere 31 değişkene dayalı olarak değerlendiren bildirinin güncellenmiş hali. Bilim insanları “COVID-19 pandemisinin ilk döneminde, ulaşım ve tüketimdeki muazzam ölçüdeki düşüşler bile fayda etmedi. Dönüşümsel sistem değişiklikleri son derece gerekli. Ve bunların siyaset üstü olmaları şart” uyarısında bulundular. 

Uzmanların açıkladıkları rapora göre; son iki yılda dünya yüzeyinin yaşamsal değeri 31 kategorisinden 18’inin tüm zamanların yeni rekorları en yüksek veya en düşük seviyelerini gösterdiğini yazdı.

3’LÜ EYLEM PLANI

Bilim insanlarına göre gezegenimizin gelecekteki yaşanabilirliği acil, büyük ölçekli eyleme bağlı. Bunun için de üç yönlü bir politika yaklaşımı öneriliyor:

  • Emisyonları azaltmak için “önemli” bir küresel karbon fiyatı uygulamak;
  • Fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması ve sonunda yasaklanması
  • Ormanlar ve sulak alanlar gibi karbon açısından zengin ekosistemleri restore etmek ve korumak.
Editör: TE Bilisim