Dünyanın gözü kulağı Afganistan'dayken her gün yeni bir gelişme ile Afganistan gündemden düşmüyor. Taliban Sözcüsü Zebihullah, "Askerlerimiz Pençşir’i kuşatıyor fakat bölgedeki sorunu çatışmak yerine müzakere ile çözmeye çalışıyoruz." diyerek müzakerelerin sürdüğünü açıkladı. 

Taliban bir kaç gündür Pençşir yakınlarına askeri sevkiyat gerçekleştiriyordu.

PENÇŞİR NEDEN ÖNEMLİ?

Taliban'ın Afganistan'ın büyük bir bölümünü kontrol altına alırken, Pençşir ilinde Taliban'a karşı silahlı milisler organize olmuştu.

5-15 Ağustos tarihleri arasında Afganistan'ın 34 vilayetinden 33'ünde askeri ilerleme kaydeden ve tüm vilayet merkezlerini savaşsız olarak kontrol altına alan Taliban, Pençşir'e girmemişti.

Ciddi bir Taliban varlığının bulunmadığı vilayet, diğer vilayetlerin aksine çatışmasız olarak Taliban'a katılmamıştı.

Son günlerde medyada, Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud ve Emrullah Salih gibi isimlerin bölgede "Taliban karşıtı bir direniş organize ettiği" ifadeleri sıklık kazanıyorken Taliban Pençşir'in yakınına gerçekleştirdiği askeri sevkiyatlarla Pençşir'i kuşattığını bildirdi. 

PENÇŞİR NEREDE?

Afganistan'ın başkenti Kabil'in kuzeydoğusundaki Pençşir Vilayeti, ismini Pençşir Nehri ve bu nehrin oluşturduğu Pençşir Vadisi'nden alıyor.

Yaklaşık 150 bin toplam nüfusa sahip olan vilayetin tamamına yakınını Tacikler oluşturuyor.

Vilayetin güney ucundan kuzey ucuna uzanan karayolu, yaklaşık olarak tüm yerleşim yerlerini kat ediyor ve bölge içindeki uzunluğu yaklaşık 126 kilometre.

Pençşir vilayeti güneyde Pervan ve Kapisa, kuzeyde Baglan ve Tahar, doğuda ise Lagman, Nuristan ve Badahşan vilayetleri ile komşu durumda.

1970'li yıllardan bu yana Ahmed Şah Mesud'a ve onun varisi olma iddiasıyla siyasi varlık gösteren isimlere bağlı olan Pençşir vilayeti, Taliban karşıtı güçlere de merkezlik etmiş bir il.

Editör: TE Bilisim